Трећи талас короне у Србији је почео: Показао математички модел професора Кочовића

CC BY 2.0 / Flickr / NIAID / Вирус корона САРС-ЦоВ-2
Вирус корона САРС-ЦоВ-2 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Док српски епидемиолози најављују трећи удар корона вируса за крај октобра и почетак новембра, а професор Петар Кочовић који је постао опште познат по својим прогнозама кретања епидемије на основу математичког модела сматра да је трећи талас у Србији увелико у току.

Према овим прорачунима професора Кочовића и његове екипе, трећи талас короне у нашој земљи започео је 14. септембра иако тренутно бележимо ниске вредности од свега 14 заражених на 100.000 становника у последњих 14 дана, вишеструко мање од земаља са простора екс Југославије.

Како је обелоданио проф. Кочовић шансе да дође до јачег трећег таласа, са 30+ заражених на 100.000 становника тренутно су 61,5 одсто, нешто веће него пре месец дана када је урађен први пресек најављеног трећег удара, преносе Новости.

Том приликом, Кочовићева екипа је представила графикон предвиђеног кретања епидемије корона вируса у Србији до краја године по којој би највећи удар уследио првих дана новембра са преко 60 заражених на 100.000 становника. Дакле, четири пита више него што их сада имамо.

Уколико би се оствариле ове математичке прогнозе, већ крајем новембра би ова цифра могла да буде преполовљена, са око 30-так заражених на 100.000 становника, док бисмо се пред Нову годину вратили на садашњи више него задовољавајући ниво.

Према Кочовићевим прорачунима први талас короне у Србији трајао је од 6. марта до 26. маја, а други од 27. маја до 13. септембра.

"Мој петочлани тим састављен од математичара и програмера прати на дневном нивоу стање у свих 216 држава. Користимо Гаусову криву (математички модел који се базира на раду чувеног немачког математичара и физичара Јохана Карла Фридриха Гауса) која се помера на дневном нивоу. Методологија је јединствена, а базира се на вишеструким таласима", објаснио је раније Кочовић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала