Црногорски стручњак: Епидемија се решава војним принципом

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЛекари у заштитним оделима
Лекари у заштитним оделима  - Sputnik Србија
Пратите нас
Није важно колико је болест опасна већ колико је масовна, а наш задатак је да не дозволимо масовно оболевање, саопштио је епидемиолог Драган Лаушевић. Он је, у емисији "Интервју" на Телевизији Црне Горе, истакао да се епидемија решава војним принципом и да се све снаге морају усмерити ка жаришту.

Лаушевић је у емисији истакао да смо потценили противника, без обзира на добру борбу у првом таласу.

"Мислим да ћемо убрзо да видимо како је то кад потценимо противника. Вирус није изгубио ништа на својој способности. Оно што се сад дешава је да је захваћено више млађе популације која лакше подноси симптоме, подигли смо капацитете у тестирању... Такође, примећујемо да је током лета мања смртност, генерално је смртност највећа у месецима јануар-фебруар, тако да се прибојавамо шта ће бити у пролећњем периоду, и ту ћемо хипотезу да истестирамо", рекао је епидемиолог.

Он је истакао да је Црна Гора у почетку "збрисала" корону за шест недеља и да је заслуга државе то што је прва елиминисала оболевање.

Лаушевић оцењује да уколико се понашамо у складу са препорукама, школе могу да буду најбезбједнија места. Проблем је, сматра он, шта се дешава када деца напусте школско двориште, преноси РТЦГ.

"Деца се инфицирају у поподневним часовима, и онда инфекцију доносе у школу, Најважнија ствар је да сачувамо наставно особље. И врло важна ствар је што међу наставницима имао особе са хроничним болестима, и код њих је већа могућност да дође до компликација."

И тог разлога су, како каже, организовали блок наставу.

"Епидемија се решава војним принципом. Имате жариште, усмерите све снаге тамо, угасите жариште", истакао је Лаушевић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала