У Нагорно-Карабаху се највише траже вреће за тела погинулих /видео/

© AP Photo / Karo SahakyanЉуди у склоништу током сукоба у Нагорно-Карабаху
Људи у склоништу током сукоба у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Зара Аматуни, представница Међународног Црвеног крста у Јерменији, изјавила је у интервјуу за телевизију РТ да се у Нагорно-Карабаху догађа хуманитарна катастрофа несагледивих размера.

„Последњих дана бележимо озбиљну ескалацију сукоба. Од самог почетка борби, 27. септембра, имамо особље на линији разграничења и то, наглашавам, на обе стране. Они прате све хуманитарне последице војних активности, а до нас стижу извештаји о великом броју погинулих и повређених на обе стране. Међу њима је много цивила, има много жена и деце. Поред тога, велики број људи напушта своје домове, али тренутно немамо довољно података да сагледамо димензије ове хуманитарне катастрофе“, навела је Аматуни.

Већ данима се представницима Црвеног крста у Јерменији јављају преплашени људи који нас питају шта да раде, куда да беже, и где да се склоне како би они и њихове породице били колико толико безбедни, казала је Аматуни.

„Читава ова ситуација нас веома забрињава, пре свега због наступајуће зиме. Школа је почела тек пре неколико недеља, деца у подручјима захваћеним сукобима су ван себе, људи покушавају да се некако заштите, разумљиво је да су уплашени. Поред свега тога, и пандемија вируса корона  је додатна претња на обе стране, што нам никако не помаже. Добијамо извештаје о уништеној цивилној инфраструктури, на обе стране, а посебно нас забрињава то што у војним дејствима, по свему судећи, страдају и школе и болнице“, нагласила је она.

На питање шта Црвени крст ради како би помогао грађанима у зараћеним подручјима, Зара Аматуни одговара да су службеници те организације у непрестаном контакту и са војним и са цивилним властима, и грађанима на терену.

Стамбене зграде уништене у гранатирању Степанакерта у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Људи остали без домова: Престоница Карабаха дан после бомбардовања /видео/

„Од првог дана борби смо у контакту с припадницима локалних заједница у подручјима које су погођене борбама. У овом тренутку, приморани смо да контакте обављамо углавном телефонским путем, јер наши службеници нису у могућности да се крећу по терену због интензитета борби и непредвидивости ситуације, али смо за сада успели да пошаљемо хуманитарну помоћ болницама у Нагорно-Карабаху, пре свега основне медицинске материјале, а форензичарима шаљемо специјалне вреће за тела погинулих, које су у великом дефициту. Тренутно није само тешко проценити хуманитарне потребе и техничке потребе здравствених радника, већ и форензичара“, истакла је Аматуни.

У вези с медијским извештајима у којима се, од почетка борби, тврди да се на свим странама велики број младих непрестано пријављује са жељом да учествују у рату, Зара Аматуни каже да то све време изазива озбиљну забринутост припадника међународних хуманитарних организација у региону, али и широм света.

„Помно пратимо извештаје са терена, и већ смо са свим сукобљеним странама поделили своју забринутост због оваквих тенденција. Изразили смо уверење да је без обзира на развој догађаја на фронту, у овом конфликту се мора обезбедити пуна примена међународног хуманитарног права. То се односи не само на војне активности обе стране, већ и на одлуке командног кадра и понашање војника. Међутим, наглашавам да су у овом тренутку цивили наша главна брига, и ми смо фокусирани пре свега на њихове потребе“, каже Аматуни на крају разговора за телевизију РТ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала