Сукоби у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија

Из минута у минут – Сукоби у Нагорно-Карабаху се настављају, дипломатија тражи решење

Пратите нас
Док у међународној заједници траје интензивна дипломатска активност како би се сукоби у Нагорно-Карабаху обуставили а стране приволеле на дијалог, Јерменија и Азербејџан наизменично износе тврдње о поразима противника и успесима сопствених снага.

На линији раздвајања сукоби се настављају, а из Бакуаа и данас стижу оптужбе да Јереван гађа градове на територији те земље који нису у зони кофликта. Јереван то демантује, истичући да азербејџанске снаге гађају и насељена места. Како наводе, од почетка сукоба погинуо је 21 цивил.

За то време Иран је обелоданио да има свој план за окончање сукоба, а чланови Минске групе настављају са интензивним контактима. Министри спољних послова Русије и Француске забринути су због наставка сукоба и захтевају моментални прекид ватре.

Ситуација у Нагорно-Карабаху

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:03 05.10.2020

Заменик америчког државног секретара Стивен Биган је у телефонском разговору позвао министре спољних послова Јерменије и Азербејџана да две земље одмах прекину сукобе у Нагорно-Карабаху и обнове преговоре, изјавила је портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус. 

„Заменик државног секретара Биган је позвао стране да се договоре о прекиду ватре и наставе преговоре уз помоћ копредседавајућих Минске групе, како би пронашли трајно решење сукоба“, наводи се у саопштењу.

Биган је изразио дубоку забринутост због извештаја о ескалацији сукоба и војних операција у Нагорно-Карабаху.

„Заменик државног секретара је нагласио министрима спољних послова, да у сукобу у Нагорно-Карабаху никаква војна решења нису могућа“, додала је Ортагус.

20:04 05.10.2020

Председник Азербејџана Илхам Алијев је изјавио да је војска преузела контролу над низом положаја на линији сукоба у Нагорно-Карабаху.

„Данас је војска Азербејџана ослободила села Шихали Агали, Сариџали и Мезре у Џабраилском рејону, као и низ стратешких позиција у различитим правцима“, написао је Алијев на свом Твитер налогу.

 

19:42 05.10.2020

Представник јерменског Министарства одбране  Арцрун Ованисјан испричао је на брифингу за новинаре како је јерменска војска на једном од пунктова на југу Нагорно-Карабаха извела фантастичан маневар услед чега је азербејџанска страна претрпела пораз и велике губитке.

„Непријатељ се током дана радовао својој малој победи, показивао видео из наводно заузетог јерменског насеља. Али, захваљујући мудром маневру наших снага на југу Арцаха је убијено више од 200 противничких војника. Управо зато кажемо да премештање снага није важно, важни су резултати“, рекао је он.

Портпаролка Министарства Шушан Степањан је на свом Фејсбук профилу написала да је војска натерала противника у замку и потом уништила.

Արցախի Հանրապետության պաշտպանության բանակը, այսօր, ռազմաճակատի ամենաբարդ ուղղություններից մեկում, կիրառել է մարտավարական...

Posted by Shushan Stepanyan on Monday, October 5, 2020
19:24 05.10.2020

Министри спољних послова Русије и Француске, Сергеј Лавров и Жан-Ив ле Дријан изразили су забринутост због наставка борбених дејстава у Нагорно-Карабаху  и позвали стране да што пре и у потпуности обуставе ватру.

Како се наводи у саопштењу руског Министарства спољних послова, министри су током телефонског разговора истакли значај даљег усаглашеног деловања Минске групе ОЕБС, чији су, уз Америку, копредседавајући, а у складу са заједничком изјавом председника три земље.

18:42 05.10.2020

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да јерменске оружане снаге поново гађају град Ганџа. Реч је о граду који је на територији Азербејџана и ван зоне конфликта у Нагорно-Карабаху.

У Бакуу су јуче у више наврата саопштавали о томе да се овај, други по величини азербејџански град, налази на удару јерменске војске, али је званични Јереван то демантовао и то назвао кампањом Бакуа с циљем ширења дезинформација.

Према азербејџанском Министарству одбране, јерменске снаге гађају још два града у Азербејџану  - Агџабеди и Бејлекан.

18:04 05.10.2020

Од почетка сукоба у Нагорно-Карабаху од азербејџанског гранатирања погинуо 21 цивил, док је 82 цивила рањено, саопштено је у Јеревану.

„Од првог дана агресије, азербејџанске оружане снаге су гађале насеља и цивилну инфраструктуру у Јерменији и непризнатој Републици Арцах. Погинуо је 21 цивил, 82 је рањено, оштећено је 2.104 зграде и објекта“, наводи се на Фејсбук страници Јерменског информационог центра.

17:03 05.10.2020

Портпарол председника непризнатог Нагорно-Карабаха Ваграм Погосјан је изјавио да је војска повукла своје јединице са више тачака дуж линије раздвајања.

„Војска је, из тактичких разлога, повукла своје снаге како би избегла непотребне жртве и нанела веће губитке непријатељу“, написао је он на свом Фејсбук профилу.

Према речима Погосјана, војска Нагорно-Карабаха је постигла свој циљ.

У међувремену, Министарство одбране Азербејџана је саопштило да су азербејџанске снаге уништиле четири ракетна система  „Град“ јерменских оружаних снага.

16:57 05.10.2020
14:36 05.10.2020

Истовремено, он је оценио да је неопходно да Турска буде укључена у процес решавања ове кризе.

12:50 05.10.2020

„Јерменске оружане снаге отвориле су ватру на централну пијацу града. Какав војни значај може да има пијаца? Тај неселективни ракетни удар може да буде изведен с једином сврхом, а то је да се изазову масовне жртве међу цивилним становништвом. Државни тероризам Јерменије против мирних Азербејџанаца се наставља“, рекао је он на Твитеру и објавио видео-снимак штете нанете објектима у граду.



Министарство одбране Азербејџана је данас и у недељу известило о паљби јединица јерменске војске на поменути град, који се налази ван зоне борбених дејстава, изведеној са територије Јерменије. Како је навело министарство, има мртвих и рањених.

11:37 05.10.2020

„У Сирију су у недељу испоручена тела 53 плаћеника, те је укупан број убијених сиријских плаћеника 93“, рекао је један од саговорнике агенције.

Поред тога, према његовим подацима, прошлог викенда је трећа партија сиријских плаћеника кренула у зону сукоба у Карабаху. „Послато је 430 особа“, рекао је извор.

Други извор у сиријској опозицији је раније рекао да се према стању од 1. октобра у Карабаху налазило 322 опремљена плаћеника из Сирије.

С тим у вези, француски председник Емануел Макрон изјавио је раније да Француска располаже информацијама да су се сиријски милитанти упутили у Нагорно-Карабах како би учествовали борбеним дејствима. Истовремено, јерменски премијер Никол Пашињан оптужио је Турску да је обучила и пребацила хиљаде плаћеника у Нагорно-Карабах из региона које је окупирала у северној Сирији.

Шефови дипломатија Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разговарали су раније телефоном о ескалацији ситуације у Нагорно-Карабаху и истакли да је недопустиво увлачење милитаната из других региона у сукоб. Азербејџан је одбацио те тврдње рекавши да су лажне информације о томе да Баку ангажује плаћенике у сукобу у Нагорно-Карабаху, између осталог и турске.

11:01 05.10.2020

Како се претпоставља, гранате су пале недалеко од центра Степанакерта.

10:11 05.10.2020

Поред турских ракетних система у гранатирању Степанакерта користе се и системи „Смерч“ и „Полонез“, додао је он.

08:55 05.10.2020

Како би доказао своје тврдње, званични Баку је објавио видео снимак лансирања јерменских ракета.

Јерменија, међутим одбацује ту информацију као нетачну.

08:47 05.10.2020

Истовремено, портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан саопштила је да оружане снаге Азербејџана испаљују ракете на престоницу непризнате републике Нагорно-Карабах.

„Тренутно непријатељ изводи ракетни напад на Степанакерт“, написао је Степањан на Фејсбуку.

07:53 05.10.2020

На снимку се виде напади на Степанакерт, пре тога чује се звук ваздушне сирене, а нешто касније приказане су последице гранатирања: оштећени цивилни аутомобили, уништене куће и удубљења од граната.

Подсетимо, репортер агенције „РИА Новости“ из престонице самопроглашене републике Нагорно-Карабах пренео је у недељу ујутру да је серија експлозија одјекнула у центру Степанакерта. Омбудсман Артак Бегларјан саопштио је у недељу да је четворо цивила погинуло, а 10 рањено у Степанакерту и Шуши као последица непријатељске ватре. Према његовим речима, то можда није коначан број.

Становништво је у недељу одлазило у склоништа, искључивана је струја и телефонске линије су биле у прекиду. Касније током дана, заменик премијера Јерменије Тигран Авињан изјавио је да је Степанакерт поново изложен ракетирању.

07:49 05.10.2020

За сада није прецизирано у ком обиму и у ком правцу ће офанзива бити спроведена.

07:42 05.10.2020

Како наводи, новинари су се пребацили таксијима и аутобусима до града Гориса, који се налази на самој граници са Јерменијом, где власти намеравају да оспособе нови прес центар.

Аутомобил рањених новинара у сукобу у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Руски новинари под паљбом у Карабаху, један лакше повређен

Репортер додаје да су у Степанакерету остале само екипе сниматеља и фотографа, као и да међу њима има највише Руса, Француза, Шпанаца и Естонаца.

07:38 05.10.2020

„Срдачно позвдрављам све наше официре и војнике који су активно учествовали у ослобађању овог региона и других окупираних територија. Као резултат хероизма успели смо да повратимо нашу земљу“, рекао је.

Алијев је такође рекао и да Азербејџан већ недељу дана води борбе како би повратио територијални интегритет своје земље

„Азербејџан ће успоставити контролу над свим градовима, обновиће све уништене џамије од стране Јермена. У тај регион ће се вратити живот“, додао је.

„Ставићемо тачку на покушаје Јермена да промене наше историјске називе, да лажирају историју и да обришу културно наслеже азербејџанског народа. Ми се боримо на нашој земљи“, истакао је Алијев.

07:29 05.10.2020

Како наводи, а сада нију познате тачне локације где су гранате пале и да ли у нападу има страдалих, међутим народ Степанакерта спустио се у подруме и у склоништа.

Каже и да је у главном граду ове непризнате републике густа магла од јутрос због које је поприлично тешко координисати нападе будући да су мете изузетно тешко уочљиве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала