Изненађујући резултати предизборних истраживања после Трампове заразе

Пратите нас
У првој анкети, након што је амерички председник и републикански кандидат на предстојећим председничким изборима Доналд Трамп објавио да је заражен вирусом корона, шансе за поновни избор на место шефе Беле куће су му порасле, што је многе изненадило. 

То је знак да његова инфекција и бучан наступ у првој дебати са противкандидатом из редова Демократа Џоом Бајденом нису наштетили Трамповим могућностима за реизбор.

Ново истраживање „Џон Зогби Стратеџиз / ЕМИ Рисирч Солушнс“ показало је да Бајден води са 49 одсто према 47 одсто, што је његова најмања предност у анкетама до сада.

Истраживање је оспорило наратив медија о томе да је Бајден учврстио вођство над Трампом и чак изненадило анкетара.

Ни корона, ни дебата Трампу не могу ништа

„Супротно мојим сопственим запажањима, чини се да председника нису повредили ни његов наступ у дебати, ни хоспитализација. Његов учинак од 47 одсто заправо је за 1 поен већи од процента гласова у 2016”, навео је Зогби.

Бајден је имао солидну предност у протекле две анкете, показујући да се трка заоштрава. У анкети која је спроведена 8. јула, Бајден је водио у односу на Трампа са 49 одсто  према 42 одсто, а у  последњој анкети, објављеној 29. августа, Бајден је имао предност од 6 бодова, 48 одсто  према 42 одсто, наводи „Вашингтон егзаминер“.

Важно је напоменути да према резултатима нове анкете, Бајден води међу онима који су већ гласали или планирају да гласају раније, док је Трамп у предности са бирачима на дан избора, што је велики притисак на Трампову кампању.

За Трампа лично, за Бајдена поштом

„Међу гласачима који су већ гласали или планирају да гласају поштом, Бајден води 61 одсто према 36 одсто. Са друге стране, међу онима који намеравају да гласају лично, Трамп води 58 одсто према 39 одсто“, наводи се у анализи.

Како се чини, подршка Афроамериканаца намењена актуелном председнику - иако је само 11 одсто, према резултатима последње анкете, довољно је да Бајден не победи, сматрају политички саветници Беле куће Беле куће.

Републиканца воле старији, демократу млађи

Према подацима из анкете, Трамп је у предности над Бајденом када је реч о бирачима старијим од 50 година, католицима, конзервативцима и екстремно конзервативним грађанима. Бајден, пак, води у подршци коју има међу популацијом до 50 година старости, женама, напредњацима, либералима и Хиспаноамериканцима. 

Дебата Доналда Трампа и Џоа Бајдена - Sputnik Србија
Убиј и поједи: Трамп и Бајден очи у очи ― „тотална катастрофа“ америчке демократије 

„Његова подршка међу Хиспаноамериканцима је респектабилна, али не баш, јер му је потребно пет, шест одсто више. Исто је и са Афроамериканцима, мора да има 90 одсто подршке, посебно у оним кључним савезним државама - Пенсилванија, Мичиген, Висконсин, Северна Каролина и Џорџија“, упозорава Зогби.

Подршка по државама

Бајденова предност на територији целе државе, сматрају аналитичари, није увек поуздан показатељ како ће гласати поједине државе САД, које ће, како се традиционално сматра, одредити победника.

На таквим „фронтовима“, у америчкој политичкој технологији названих „колебљиве државе“, тренутно је „тесан резултат“, а понегде, попут Ајове Трамп је „престигао“ Бајдена.

Далеко већу предност републикански кандидат тренутно има у Оклахоми, Јужној Каролини, Ајови, Канзасу, док Бајден води у Северној Каролини, показале су септембарске анкете.

Прети и најгори сценарио

Зогби је рекао да би се, ако се бројке задрже, могао догодити "најгори сценарио" да  Трамп буде победник на дан избора, а да изгуби када се преброје сви гласови пристигли путем поште.

„Важно је напоменути да су од 2000. године председничке трке биле на клацкалици и ово ће се можда наставити током преосталих месец дана. Анкета показује да би потенцијал за померање „црвених и плавих“ могао бити врло стваран, са Трампом који је побеђује у добијеним гласовима на дан избора, а Бајден у гласовима пристиглим поштом након избора“, рекао је Зогби.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала