Како без запослења зарадити пензију?

© Фото : Иван ПролеНовац - динари
Новац - динари - Sputnik Србија
Пратите нас
На питање да ли неко може да се пензионише, а да при томе никада није био запослен код послодавца нити је имао своју делатност, одговор је – може. Услов је да је себи по члану 15 Закона о пензијском и инвалидском осигурању уплаћивао доприносе онолико година колико му је потребно да оствари пензију. Минимум 15 година редовне уплате стажа.

Управо је такав случај једног Нишлије који је захваљујући томе што је наследио неколико некретнина – од чијег је рентирања могао да живи –уплаћивао себи новац за пензију. Међутим, убеђеност да на овако лаган начин може да се пензионише, пољуљао му је пријатељ који му је објаснио да се ова самостална уплата доприноса односи само на попуњавање рупа у стажу, а никако не важи за цео радни век.

На питање шта каже закон, односно може ли неко да оствари старосну пензију, а да никада није радио него је цео живот сам себи уплаћивао доприносе, или ипак постоји обавеза да је бар за неку годину био пријављен код послодавца, у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање одговарају да уколико би неко себи самостално уплаћивао доприносе по члану 15 Закона о ПИО и тако испунио законом прописане услове, могао би да оствари право на пензију, преноси Политика.

Према одредбама члана 15 Закона о ПИО, лица која нису обавезно осигурана у смислу овог закона, односно нису корисници права на пензију могу се укључити у обавезно осигурање и обезбедити права из овог осигурања под условима, у обиму и на начин предвиђен овим законом.

Закон јасно прописује да осигураници који себи уплаћују стаж немају право да раде код другог послодавца, пошто није могуће бити осигуран по два основа. Осигурање по члану 15 закона аутоматски престаје ако се онај ко је уплаћивао доприносе укључи у осигурање по уговору о делу, или другом уговору којим се примају уговорене накнаде.

Тренутно око 20.000 грађана самостално уплаћује доприносе за пензију. То је за трећину мање него пре десетину година, када је велики број радника због приватизације и стечаја остајао без посла.

Стаж могу да уплаћују они којима недостаје неколико година до пензије, али и они који никад нису радили. Услов је да су старији од 15 година, с тим да уколико осигураник не уплати допринос у року доспећа од шест месеци, губи то право и може поново да га остварити, али мора да поднесе нов захтев.

Основица за уплату стажа је од 35 одсто до петоструког износа просечне зараде у претходној години. Осигураници се могу определити за неку од 13 основица. Више од половине оних који уплаћују чине то по најнижој основици.

Очекује се да у овој године тај број и додатно падне, јер има новина које се односе на оне који раде за компаније у страним земљама. Они од ове године имају статус као и било која самостална делатност, основица за уплату стажа је приход који остварују, с тим да он, као и у осталим случајевима, не може бити већи од пет просечних плата у републици.

Махом је реч о онима који раде преко интернета, обављају програмерске, дизајнерске или туристичке послове и на тај начин решавају себи статус и укључују се у обавезно социјално осигурање.

За оне који настављају себи да уплаћују стаж по члану 15 закон јасно каже да се од тренутка пријаве може уплатити само 30 дана ретроактивно, плаћа се сваког месеца, а за стицање права на пензију без иједног радног дана потребно је уплаћивати најмање 15 година.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала