Карабах апелује на ОЕБС: Признајте независност наше републике

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERЗастава Нагорно Карабах
Застава Нагорно Карабах - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство иностраних послова непризнате републике Нагорно-Карабах позвало је Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да призна независност републике, саопштено је путем Телеграм-канала спољнополитичког ресора Карабаха.
„Позивамо међународну заједницу да призна независност Републике Арцах како би се грађанима осигурала права на живот и миран развој“, наведено је у саопштењу.

Министарство истиче да „међународно признање Арцаха у тренутним околностима представља једини ефикасан механизам поновног успостављања мира и безбедности  у региону“.

Подсећања ради, у античко доба регион Нагорно-Карабаха био је познат под именом Арцах и представљао је провинцију Краљевине Јерменије.

Иначе, раније су лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске – копредседавајућих земаља Минске групе ОЕБС-а – позвали на хитан прекид борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници Владимир Путин, Доналд Трамп и Емануел Макрон позвали су Јереван и Баку да се обавежу да ће наставити безусловне преговоре.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Пратите на Спутњику најновије информације о сукобима у Нагорно-Карабаху.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала