Корона води Трампа до другог мандата – а председник САД има и јачи адут

Пратите нас
Изненађујући резултат прве предизборне анкете урађене у Сједињеним Америчким Државама након што се актуелни председник Доналд Трамп заразио вирусом корона, за аналитичара Бранка Павловића, доброг познаваоца америчких политичких прилика, није уопште изненађујући. Доналд Трамп има још један јачи адут до краја кампање.

Последње истраживање „Џон Зогби Стратеџиз / ЕМИ Рисирч Солушнс“ показало је да кандидат Демократа Џо Бајден води са 49 према 47 одсто, што је његова најмања предност у анкетама до сада.

Истраживање је такође показало да су порасле шансе за поновни избор Доналда Трампа на место шефе Беле куће.

Зараза мотивише Трампове ентузијасте

Под претпоставком да исход не буде фаталан и да болест не траје веома дуго, односно да се Трамп у наредних десетак дана врати у кампању, то ће утицати више позитивно него негативно на поновни реизбор Трампа за председника САД, каже Павловић за Спутњик.

„Иначе, код бирача који подржавају Трампа постоји врло велики проценат ентузијастичног подржавања, чак више од 60 одсто, насупрот свега око 40 одсто оних који се изјашњавају за Бајдена. Ово ће још више повећати тај проценат и практично ће довести до тога да сви који су за Трампа стопостотно изађу на биралишта“, сматра Павловић.

Болест повећава апстиненцију Бајденових гласача

Према његовим речима, кључна тема кампање је апстиненција оних који су против Трампа али нису за Бајдена, или врло млако подржавају Бајдена.

„На том полу ће такође један број њих бити мање мотивисан да изађе и гласа за Бајдена. Просто, болест било ког човека природно изазива одређени ниво симпатија, чак и кад се с њим политички потпуно не слажемо“, сматра наш саговорник.

Избор судије Врховног суда – адут који ће решити изборе

Павловић додаје да му се чини да ће више од болести, кључно за исход председничких избора бити да ли ће пре избора Ејми Кони Берет бити изабрана за новог судију Врховног суда САД.

„То може бити један једини разлог зашто би уопште изашли на изборе они који благо подржавају Бајдена или га уопште не подржавају, него су просто против Трампа. Онда је ствар готова и не можете да им кажете: 'Добро, Бајден је за крупни капитал, али барем неће изабрати таквог судију'. Ако то буде готово, онда ће, мислим, апстиненција оних који нису за Трампа, одлучити изборе“, закључио је Павловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала