ОЗХО спремна да пошаље тим стручњака у Русију у циљу сарадње на „случају Наваљни“

© AP Photo / Piroschka van de WouwЗграда Организације за забрану хемијског оружја у Хагу
Зграда Организације за забрану хемијског оружја у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Организација за забрану хемијског наоружања (ОЗХО) спремна је да у најскорије време упути групу стручњака у Русију у циљу сарадње с руским експертима у оквиру истраге о ономе што се догодило блогеру и опозиционару Алексеју Наваљном.

У саопштењу ОЗХО се наводи да су 1. октобра добили предлог Русије да размотре могућност слања стручњака како би заједно са руским стручњацима радили на истрази.

Генерални директор ОЗХО Фернандо Аријас је дан касније одговорио на руски предлог писмом сталном представнику Русије при тој организацији.

У писму се наводи да је „Технички секретаријат спреман да пружи потребну експертизу а да тим стручњака може бити послат у најскорије време“.

Аријас је, такође, у писму затражио да Русија наведе какву тачно помоћ очекује од ОЗХО и захвалио Москви на поверењу у „независност и стручност Техничког секретаријата“.

Русија је претходно позвала експерте ОЗХО да заједно истраже инцидент са руским блогером и опозиционаром.

Москва је изнела тај предлог у светлу ширења верзије о „тровању“ блогера, које се придржавају Немачка и њени НАТО савезници.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала