Светска банка упозорава: Могућа дужничка криза

CC0 / пиксабеј / Криза
Криза - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија новог вируса корона могла би да изазове дужничку кризу у неким земљама тако да инвеститори морају да буду спремни да се ангажују и помогну им, изјавио је председник Светске банке Дејвид Малпас.

„Евидентно је да неке земље не могу да врате дуг који су узеле. Стога морамо да смањимо ниво дуга. То може да се назове опрост дуга или отпис“, рекао је Малпас за немачки „Ханделсблат“.

Он је рекао да је важно да се дуг смањи реструктурирањем, подсетивши на сличне иницијативе током претходних финансијских криза.

Страхује се да би пандемија могла да гурне 100 милиона људи у екстремно сиромаштво, а Малпас понавља позив приватним банкама и инвестиционим фондовима да се укључе, наводи Ројтерс.

Он је упозорио да би пандемија могла да изазове нову дужничку кризу јер земље у развоју већ иду спиралом слабог раста и финансијских проблема.

„Огроман буџетски дефицит и враћање дугова притискају ове економије. Поред тога, тамошње банке улазе у проблеме због лоших позајмица“, рекао је Малпас, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала