Србија одвојила два милиона евра: Наука објављује рат корони

© AP Photo / Matias DelacroixТестирање на вирус корона
Тестирање на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Кованса“, „Ковидтаргет“  и „В.И.Р.У.С“ само су неки од пројеката српских научника који ће у оквиру Специјалног програма истраживања КОВИД-19 покушати да нађу одговоре на горућа питања изазвана пандемијом - од нових дијагностичких метода, преко очувања менталног здравља, до пружања новог економског модела за борбу против сиромаштва.

131 истраживач из 19 различитих научноистраживачких организација покушаће да омогуће бољу спремност и реаговање друштва на пандемију изазвану САРС-Цов-2  и то кроз 14 пројеката које са укупним буџетом од скоро два милиона евра финансира Фонд за науку. Реч је о једанаест пројеката из области биомедицинских наука, два из области економских и једном пројекту из области техничко-технолошких наука.

Науком против короне

Према речима Наталије Гинић, стручне сараднице из сектора за програме и пројекте Фонда за науку, оваква изазовна времена нас на тежи начин подсете колико је наука важна и управо ће наши научници, као и научници на светској сцени, помоћи у глобалном одговору на актуелну пандемију која је погодила цео свет.

„Један од пројеката који ће Фонд финансирати је пројекат истраживача са Института економских наука који ће проучавати ефекте кризе на тржиште радне снаге у Србији и уопште на социјалну стабилност у нашој земљи. Њих ће предводити др Марко Владисављевић, научни сарадник Института економских наука и они ће најпре идентификовати групе које су највише економски погођене овом пандемијом, како је криза утицала на њихов положај и анализираће мере које су донете националном нивоу“, објашњава саговорница Спутњика.

Како каже, врло интересантан је и пројекат „Капсидо“ који предводи професорка на Хемијском факултету, др Тања Ћирковић Величковић.
„Детекција вируса се сада обавља уз помоћ ПЦР или имунолошких тестова,  а тим истраживача са Хемијског факултета и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду ће развијати методу детекције вируса на бази специфичних антитела у животињама. Дакле, велика су очекивања од наших истраживача и они ће свакако моћи да помогну и нашем друштву и целом свету у борби против актуелне пандемије“, каже Наталија Гинић и додаје да се почетак реализације пројеката очекује у другој половини октобра 2020. године, а на њима ће се радити од једне до две године.

На пројектима учествују научноистраживачке организације из Београда, Новог Сада, Крагујевца и Новог Пазара. Тако ће, на пример, на пројекту „Кованса“ бити ангажовани научници са Медицинског факултета у Београду и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, док ће пројекат „Ковидтаргет“ окупити истраживаче Института за нуклеарне науке Винча и Хемијског факултета Универзитета у Београду. Пројекат под називом „В.И.Р.У.С“ окупља научнике из чак три еминентне установе Универзитета у Београду - Медицинског факултета, Института за нуклеарне науке Винча и  Биолошког факултета, а предводиће их професорка Виолета Михаиловић Вучинић, директорка Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије.

Минимални одобрени буџет пројекта износи 46.866 евра, док је максималан износ за пројекат 406.612 евра, а програм се финансира из зајма Светске банке кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (САИГЕ).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала