Зелени картон потребан још само за Северну Македонију

© Tanjug / ZORAN ZESTICБајаково
Бајаково - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Возачима из Србије приликом преласка у Босну и Херцеговину моторним возилима на граници ускоро више неће бити потребно поседовање зеленог картона.

„У ноћи између недеље и понедељка 19. октобра ове године, престаје да важи обавеза поседовања зеленог картона приликом уласка моторним возилом у Босдну и Херцеговину. Исти принцип важиће и са возилима таблицама БиХ која улазе у Републику Србију. То значи да ће за прелазак границе у оба смера бити довољна таблица са регистареским ознакама државе у којој је аутомобил регистрован", изјавио је за Спутњик стручни сарадник за односе са јавношћу Удружења осигуравача Србије, Зоран Ћирић.

То, како објашњава, значи да је  БиХ примљена у Мултилатерални гарантни споразум.

© Sputnik / Александар МилачићТабла на уласку у БиХ
Зелени картон потребан још само за Северну Македонију - Sputnik Србија
Табла на уласку у БиХ

Биро зелене карте у БиХ пре недељу дана је потписао Мултилатерални споразум којим је та држава постала 34. чланица Подсистема регистарске ознаке. Тиме је регистарска ознака постала довољан доказ да возило поседује осигуравајуће покриће и то како у државама ЕУ, тако и на територији Швајцарске, Лихтенштајна, Андоре, Исланда, Норвешке и Србије.

Само у Северну Македонију не може без зелене карте

Ћирић је прецизирао да је објавом у Службеном гласнику Европске уније, Савет Европе 19. октобар дефинисао као датум од када зелена карта када је у питању БиХ више није потребна.

Он је подсетио да је Србија члан Мултилатералног споразума од 2012. године, чиме је грађанима власницима или корисницима моторних возила српских регистрационих ознака омогућено да без икакве додатне докумантације, трошкова или контроле, својим возилима путују у највећи део Система зелене карте.

Северна Македонија је једина земља са простора бивше СФРЈ где је још потребан зелени картон, међународна исправа којом се доказује да возило поседује осигуравајуће покриће у току његове употребе у иностранству и евентуалне штете причињене управљањем возилом. Ћирић напомиње да је неопходно да и она постане потписница Мултилатералног споразума како би поседовање зеленог картона било непотребно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала