Бемус почиње 1. новембра уколико корона дозволи

© Tanjug / BOJAN STEKICДиригент и уметнички директор Бемуса Бојан Суђић
Диригент и уметнички директор Бемуса Бојан Суђић - Sputnik Србија
Пратите нас
Прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич отвориће 1. новембра у Коларчевој задужбини 52. Београдске музичке свечаности (Бемус) уколико то дозволи епидемиолошка ситуација, најавио је уметнички директор Бемуса, диригент Бојан Суђић.

Марта Аргерич спада у сам врх класичне музике на светском нивоу и са великом радошћу најављујем њен долазак у Београд ако то епидемилошке околности дозволе. Марта Аргерич је и у оваквим условима сузбијања пандемије прихватила да дође у Београд и одсвира Концерт бр. 1 за клавир у Ц -дуру Лудвига Ван Бетовена, који је обележио почетак њене пијанистичке каријере“, рекао је Суђић за Танјуг.

Марту Аргерич упоређивали са Владимиром Хоровицем

Марта Аргерич (1941) је пажњу светске јавности привукла победом на Међународном пијанистичком такмичењу „Фредерик Шопен“ у Варшави 1965. године.

Исте године настали су њени први снимци са делима Шопена, Брамса, Равела, Прокофјева и Листа.

Критичари су врло рано препознали зрелост њеног музичког израза огрнуту енергичним и бурним темпераментом и често је упоређивали са Владимиром Хоровицем.

На Бемусу је наступила 2002. године.

© AFP 2023 / SOEREN STACHEАргентинска пијанисткиња Марта Аргерич
Бемус почиње 1. новембра уколико корона дозволи - Sputnik Србија
Аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич

Изузетни уметници на овогодишњем Бемусу

Програм овогодишњег Бемуса је, према Суђићевим речима, припремљен још у марту. Он је уверен да ће до 13. новембра публика у Београду имати прилике да чује изузетне уметнике из света и врсне музичаре и оркестре из Србије.

„Један од највећих светских тенора Хозе Кура на Бемус такође долази из Аргентине, а из Русије сопран Марија Гуљегина. Пред публиком Бемуса музицираће и наши реномирани солисти попут пијанисткиње Јасминке Станчул или виолинисте Сретена Крстића. Из Словеније стиже флаутисткиња Ирена Графенауер, а у програму Бемуса наћи ће се и концерти Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС- а, ансамбла Мадленианума. Биг Бенд РТС-а ће искорачити из уобичајеног репертоара и у посебном аранжману свирати једну оперу“, најавио је Суђић.

© Фото : Београдска филхармонија/Marko DjokovicКонцерт Београдске филхармоније у Кнез Михаиловој
Бемус почиње 1. новембра уколико корона дозволи - Sputnik Србија
Концерт Београдске филхармоније у Кнез Михаиловој

Уметнички директор Бемуса рекао је да су сви солисти и ансамбли потврдили учешће на Бемусу.

„Сви концерти ће бити одржани у сали Коларчеве задужбине осим једног посебног догађаја у позоришту Мадленианум“, напоменуо је Суђић.

Бемус спреман и за неповољан сценарио

Градски секретар за културу Иван Карл рекао је Танјугу да ће Бемус бити одржан у новембру уколико “бројке везане за Ковид-19 буду као у последњих неколико дана”.

„Морамо сви да будемо спремни и за неповољни сценарио око одржавања фестивала у доба сузбијања пандемије. Сугерисао сам Одбору фестивала и Цебефу као организатору Бемуса да се уговорно припреме за тај неповољни сценарио. Постоји клаузула у уговорима о вишој сили, што је свакако у овом случају неповољна епидемиолошка ситуација”, објаснио је Карл.

Он је додао да, ако епидемиолошка ситуација не дозволи одржавање фестивала у новембру, програм ће бити реализован следеће године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала