Европске милијарде стижу на Балкан: Осам кључних инвестиција за Србију

© AP Photo / Michael ProbstСкулптура евра испред Централне банке Европе
Скулптура евра испред Централне банке Европе - Sputnik Србија
Пратите нас
Од девет милијарди евра бесповратних средства која ће европским Економско инвестиционим планом бити издвојена за Западни Балкан, шест милијарди је планирано за кључне инфраструктурне пројекте у области транспорта, енергетике, дигиталног повезивања, пољопривреде, здравства, образовања.

Од преостале три милијарде око 1,5 милијарда је намењена приватном сектору, док би око 1,5 милијарди било за реформе институција и усклађивање са европским законодавством у кључним областима, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Пројекти су подељени на „кључне иницијативе“ које се односе на транспортно повезивање истока са западом, севера са југом, повезивање обалског региона, прелазак са угља на одрживе изворе енергије, отпад и управљање отпадним водама, дигитална инфраструктура и конкурентност приватног сектора.

Када је Србија у питању, кључни транспортни пројекат је аутопут Мира Ниш-Приштина где ЕУ издваја половину неопходних средстава за обе стране.

Предвиђене су и инвестиције у железничке пруге Београд-Подгорица и Београд - Приштина.

Када је реч о енергетици, Европска комисија планира инвестиције у прелазак са угља на обновљиве изворе или гас, што је у складу са европским Зеленим планом климатске неутралности до 2030. године.

ЕУ ће инвестирати у гасни интерконектор између Србије и Северне Македоније, као и пројекат трансбалканског коридора за пренос електричне енергије у Србији који је део интерконектора Србија, ЦГ и БиХ.

Од Србије се очекује да достави пројекте који се односе на обновљиве изворе енергије (сунце, вода, ветар), а планиране су инвестиције у управљање отпадним водама и регионалне системе за њихову прераду.

Посебан део европских инвестиција односи се на изградњу дигиталне инфраструктуре широкопојасног интернета то је у складу са европском Дигиталном агендом.

Економско инвестициони план предвиђа и гаранције за подстицај приватног сектора преко Европског фонда за одрживи развој, као и успостављање Гарантног фонда за Западни Балкан, које би, како оцењују у Бриселу, могле додатно да привуку 20 милијарди евра за инвестиције.

Економско инвестициони план предвиђа и приближавање Западног Балкана Јединственом тржишту ЕУ кроз јачање и интеграцију регионалног тржишта и успостављања слободног протока људи, робе, капитала и пружања услуга.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала