Дим након гранатирања Степанакерта у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија

Из минута у минут: Сирене и гранате у Нагорно-Карабаху, једна страна спремна на уступке

Пратите нас
Сукоб између јерменских и азербејџанских снага у Нагорно-Карабаху настављен је девети дан заредом, обе стране тврде да су нанеле противнику велике губитке и објављују бројне снимке уништених војних возила и летелица. Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да је Јерменија спремна за уступке ако таква спремност постоји и на страни Азербејџана.

Председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан изјавио је да је током јучерашњег дана на Степанакерт испаљено више од сто ракета из лансирног система „Смерч“.

Истовремено, азербејџанске снаге тврде да се војска Нагорно-Карбааха повлачи дуж целе линије фронта.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова. Турска је изјавила да ће Азербејџану пружити сваку помоћ, како на бојном пољу, тако и за преговарачким столом.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:39 06.10.2020

Портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан демантовала је изјаву Бакуа о покушају јерменске стране да гранатира нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан.

„Изјава азербејџанске стране да су наводно јерменске јединице покушале да изведу напад на нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан је безочна лаж. Више пута смо изјављивали да не циљамо нафтну и гасну инфраструктуру, али без обзира на место размештања, сви војни објекти и циљеви, одакле се пуца на Карабах, биће уништени“, написала је Степањанова на Фејсбуку.

21:29 06.10.2020

Државно Тужилаштво Азербејџана саопштило је да су оружане снаге Јерменије покушале ракетни напад на нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан.

„Оружане снаге Јерменије покушале су данас око 21 сат по локалном времену ракетне ударе на део нафтовода Баку-Тбилиси-Џејхан. Нафтовод има посебан значај за енергетску безбедност Европе и највећи је стратешки пројекат у региону. Захваљујући одлучним мерама наше војске тај покушај је био спречен“, наводи се у саопштењу.

Нафтовод је дуг 1.768 километара, а од тога 443 километра пролази кроз територију Азербејџана, 249 километара је на територији Грузије, а 1.076 километара иде кроз Турску.

Изградња је почела 2003. године, а пуњење нафтом 2005. Капацитет нафтовода је 1,2 милиона барела дневно.

18:50 06.10.2020

Министарство одбране Азербејџана објавило је видео-снимак заузетог пункта јерменских оружаних снага и заробљених трофеја.  

Претходно је Министарство објавило видео оклопне технике заузете током сукоба у Карабаху.

18:16 06.10.2020

У престоници непризнатог Карабаха, Степанакерту, поново су се огласиле сирене за ваздушну опасност.
У околини града чује се артиљеријска паљба.

18:12 06.10.2020
18:06 06.10.2020

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са шефом иранске дипломатије Мухамедом Џавадом Зарифом. Министри су изразили забринутост због невиђене ескалације у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, наводи се у саопштењу МИП Русије.

„Москва и Техеран су изразили озбиљну забринутост због невиђене ескалације у зони сукоба у Нагорно-Карабаху. Указано је на опасност уплитања у сукоб радикалних бораца нелегалних оружаних формација из Сирије и Либије. Константовано је да не постоји алтернатива за дипломатско решавање проблема, чији почетак треба да буде прекид ватре без предуслова“, саопштила је руска страна.

Лавров је указао на интензивне напоре Русије, између осталог, и у оквиру тројке копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а, у циљу успостављања мира у региону.

Миистри су поново скренули пажњу на важну улогу коју у томе могу играти земље-суседи Азебрејџана и Јерменије.

17:11 06.10.2020

Хиљаде екстремиста који се боре на Блиском истоку, укључујући терористе Нусра фронта, пребацују се у зону сукоба у Нагорно-Карабаху, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

Сергеј Наришкин - Sputnik Србија
Руска обавештајна служба: Хиљаде сиријских милитаната увучено у конфликт у Карабаху
17:10 06.10.2020
17:08 06.10.2020

Председник парламента самопроглашене републике Нагорно-Карабаха Артур Товмасјан изјавио је да је сукобе у овом региону испровоцирао Азербејџан, те да Степанакерт нема намеру да тражи примирје.

„Рат је покренула власт Азербејџана, али га сада води војно и политичко руководство Турске. Ово није рат Јермена и Азербејџанаца, то је покушај Турске да се угура на Закавказје“, рекао је Товмасјан.

Застава Нагорно Карабах - Sputnik Србија
Нагорно-Карабах: Нисмо ми покренули сукобе, нећемо ми тражити примирје
17:07 06.10.2020

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Јерменија мора да напусти окупирану азербејџанску територију.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган  - Sputnik Србија
Ердоган: Јерменија мора да напусти окупирану азербејџанску територију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала