Најдужи тунел у Србији гради се по немачком стандарду, изгледаће импозантно /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Најдужи тунел у Србији, Иришки венац, биће пробијен кроз Фрушку гору на деоници између Парагова и обилазнице око Руме. Овај објекат биће готово дупло дужи од тренутног рекордера, тунела "Манајле" од 1.804 метра на јужном краку Коридора 10 у Грделичкој клисури.

Кинези ће градити нову саобраћајницу на којој ће се налазити овај импозантан објекат, а одговорни пројектант грађевинског дела тунела је Слободан Савић.

На око 20 одсто дужине тунела су екстремни геолошки услови и растресит материјал, па ће неимари имати сложен задатак док не трасирају пут кроз Фрушку гору.

"Тунел ће бити дуг 3.480 метара и имаће две цеви. Ширина коловоза је осам метара са две траке",  објашњава Савић за Новости.

"Иако се по дужини разликује од свих досадашњих објеката, по технологији ископа и заштите ће бити исти као и тунели на коридорима. Пројектоване су и безбедносне нише на сваких 150 метара и пролази за пешаке на сваких 290 метара кроз које ће моћи да прођу у случају пожара, саобраћајних несрећа и других инцидената. Предвиђена је и изградња два везна тунела кроз које ће и камиони моћи да прођу ако остану у квару. Све је пројектовано у сагласности са немачким стандардом безбедности РАПТ", прецизира Савић.

Ово је једна од анимација Фрушкогорског коридора:

Савић напомиње да је идејни пројекат у Институту за путеве завршен 2016. године. Тада је предвиђено да коловоз буде бетонски, али се од те идеје одустало.

"Мислим да ће ипак тунел бити асфалтиран, јер се показало да је вожња по њему удобнија, а јефтинији је и лакше се одржава", каже Савић.

Биће изграђен и контролни центар одакле ће камере надгледати саобраћај у овом и још једном тунелу "Ширине", који ће бити дуг око 350 метара, а пратиће и загађење.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала