Немачка признаје да је Наваљни отрован супстанцом која није на списку забрањених

© AP Photo / Pavel GolovkinАлексеј Наваљни
Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Немачке сматра да саопштење Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о случају Алексеја Наваљног потврђује да је отрован супстанцом из групе отрова „Новичок“, али признаје да та супстанца није на списку забрањених, наводи се у саопштењу владе Немачке.
„Федерална влада обратила се ОЗХО ради техничке подршке у анализи узорака узетих у Алексеја Наваљног. Данас је Организација за забрану хемијског оружја објавила резултате две лабораторије. Резултати се поклапају са резултатима који су раније добијени у специјализованим лабораторијама у Немачкој, Шведској и Француској. То још једанпут потврђује несумњиве доказе да је Алексеј Наваљни био жртва напада током кога је коришћен нервни агенс из групе 'Новичок'. Реч је о мало познатом нервном агенсу који још није унет на званични списак ОЗХО“, наводи се у саопштењу владе Немачке.

Раније је Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) саопштила да је у телу руског опозиционара и блогера Алексеја Наваљног пронађена супстанца слична по карактеристикама као „Новичок“, али која није на списку забрањених хемикалија.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала