Опозиција: Бугарска не подржава Истанбулску конвенцију ни у ком облику

© Фото : Pixabay / Victor SapozhnikovБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска не подржава Истанбулску конвенцију ни у ком облику, саопштила је лидерка опозиционе Бугарске социјалистичке партије Корнелија Нинова, коментаришући резолуцију Европског парламента о стању владавине закона и људских права у Бугарској.
„Истанбулска конвенција неће добити нашу подршку ни у ком облику – ни директну, ни прикривену и представљену у облику резолуције против корупције. Оцена о корумпираној влади (премијера Бојка) Борисова је исправна. Међутим, резолуција садржи и забрињавајуће текстове у којима се прекоревају странке и политичари у парламенту који не подржавају Истанбулску конвенцију, као и препоруке како да Бугарска нађе начин да је ратификује“, изјавила је Нинова.

У резолуцији Европског парламента набрајају се питања у којима Бугарска није постигла напредак – промена изборног закона који су у Софији одлучили да мењају уочи парламентарних избора, низак степен поверења грађана у владу, ограничење делатности новинара, одсуство истраге о корупцији у највишим ешалонима власти. У резолуцији се спомиње и Истанбулска конвенција, коју Бугарска одбија да усвоји.

Европски парламент је изразио забринутост због тога што се у јавном простору Бугарске испољава негативан однос према конвенцији.

Гласање о резолуцији биће одржано у четвртак, 8. октобра.

Бугарска социјалистичка партија доследно критикује текст такозване Истанбулске конвенције, коју су чланови Савета Европе усвојили 2011. године. У лето 2018. године Уставни суд Бугарске донео је одлуку да је тај документ у супротности са основним законом земље, јер обавезује земљу да законски призна постојање „пола који се разликује од биолошког (род)“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала