Папа изнео нову визију за свет

© REUTERS / Stefano RellandiniПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија новог вируса корона је показала да су „магичне теорије“ тржишног капитализма пропале, оценио је папа Фрања, наводећи да је свету потребан нови тип политике који промовише дијалог и солидарност и одбацује рат по сваку цену.

Папа је рекао да је пандемија потврдила његово уверење да садашње политичке и економске институције морају да се реформишу да би удовољиле потребама људи.

„Не улазећи у то како су земље на различите начине одговориле на кризу, њихова неспособност да раде заједно постала је очигледна. Свако ко мисли да је усавршавање постојећих система или правила једина лекција коју је требало научити, негира стварност“, додао је папа.

Он је навео да је корона збрисала милионе радних места и истакао да је неопходно да политичари слушају народне покрете, синдикате и маргинализоване групе.

Позвао је и на промену начина размишљања, осудивши „кратковидан, екстреман, озлојеђен и агресиван национализам“ који је све више заступљен у данашњој политици.

Папа је одбацио и доктрину Католичке цркве о оправданости рата као легитимног средства одбране, наводећи да је она прешироко примењивана вековима и да више није одржива, што је, како је указао АП, најконтроверзнији део документа.

„Данас је веома тешко позвати се на националне критеријуме разрађене у ранијим вековима када се говори о могућности ‘оправданог рата’“, навео је папа.

Папа је те констатације изнео у документу „Сви смо браћа“ у којем је изнео визију за свет после пандемије. Документ је заснован на његовим ранијим проповедима о неправдама глобалне економије и уништавању планете, као и учењима Фрање Асишког.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала