По престоници Карабаха испаљено преко 100 ракета „Смерч“, јерменска војска се повлачи

© Министерство обороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаЕскалација сукоба у Нагорно-Карабаху
Ескалација сукоба у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан изјавио је да је током јучерашњег дана на Степанакерт испаљено преко 100 ракета из лансирног система „Смерч“. Истовремено, азербејџанске снаге тврде да се војска Нагорно-Карбааха повлачи дуж целе линије фронта.

Према речима Арутјуњана, само пуком срећом није дошло до већих губитака када је реч о гранатирању престонице Карабаха.

„Изгледа да је разлог због чега је азербејџанска страна интензивирала гађање Степанакерта јесте што је јерменска војска успела да испуни све задатке, да одбије нападе и с ваздуха и с копна. Поред тога, азербејџанске снаге су поново претрпеле велике губитке“, рекао је он.

Арутјуњан је такође захвалио дијаспори што је успела да сакупи чак 50 милиона евра помоћи за Нагорно-Карабах, те је позвао јерменску заједницу која живи у иностранству са настави са прикупљањем средстава које су неопходне за обнову градова након „победе у рату“.

Азербејџан: Јерменске снаге се повлаче

Са друге стране, портпарол Министарства одбране Азербејџана Вагиф Даргјахли изјавио је да се јерменска војска повлачи дуж целог фронта на линији разграничења са Нагорно-Карабахом.

Како је рекао, окупиране земље се постепено ослобађају, а од апсолутног колапса јерменске снаге може спасти само „деокупација азербејџанских територија“.

Даргјахли је такође оптужио јерменску страну да је гранатирала положаје азербејџанских снага дуж целе линије фронта, али уједно и цивилне објекте у насељеним местима која се ту налазе.

Према његовим речима, у тим гађањима има и страдалих цивила, иако није прецизирао у каквом броју погинулих је реч, као и који су инфраструктурни објекти оштећени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала