Русија: Без доказа ћемо ситуацију око Наваљног сматрати провокацијом

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoРуски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни
Руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија у потпуности испуњава све своје обавезе према Конвенцији о хемијском оружју, изјавио је стални представник Русије при ОЗХО Александар Шуљгин, говорећи на 95. заседању Извршног савета ОЗХО о ситуацији око блогера Алексеја Наваљног. Он је истакао да Русија намерава да ову ситуацију сматра провокацијом све док не добије доказе.
„Изузетно смо забринути како се инцидент са руским држављанином Наваљним на руској територији, због којег је хоспитализован, тумачи и представља у неким државама-чланицама Конвенције“, истакао је Шуљгин.

Он је објаснио да у великом броју држава, пре свега у Немачкој, покушавају да случај представе као да је Алексеј Навални отрован „токсичном супстанцом која се може класификовати као најновије хемијско оружје највише класе“.

„Желимо одлучно да изјавимо да Русија у потпуности испуњава све своје обавезе према Конвенцији. Потпуно је и пре рока уништила све залихе хемијског оружја, ликвидирала одговарајућу технолошку опрему, доприноси примени режима верификације у објектима хемијске индустрије и спроводи међународну сарадњу у интересу неширења“, нагласио је он.

Шуљгин је додао да Москва не види спремност Организације за забрану хемијског оружја на сарадњу у „случају Наваљни“.

„За сада не видимо никакву спремност за сарадњу са нама. Све се своди искључиво на ‘мегафонску дипломатију ‘“, рекао је Шуљгин.
„Док нам се не представе документи, материјали, узорци, материјални докази који – како кажу они који нас оптужују – доказују присуство наводно токсичног бојевог отрова у анализама Наваљног, све док не седну са нама за преговарачки сто за заинтересовани дијалог на нивоу експерата, све што се дешава око овог инцидента сматраћемо необузданом пропагандном кампањом лажи или, једноставније речено, безвредном провокацијом“, закључио је стални представник Русије.

Русија се неће правдати западним земљама због ситуације са блогером Алексејем Наваљним, додао је он.

„Упркос свим сумњивим апелима да спроведемо националну истрагу, сарађујемо са ОЗХО итд, изјављујемо да Русија никоме ништа не дугује: ни Немачкој, ни другим земљама, које категорично и неосновано тврде да Русија је наводно крива за ‘тровање’ Наваљног. Немамо шта да им се правдамо и не намеравамо то да учинимо“, нагласио је дипломата.

„Напротив, пре свега Немачка треба да коначно одговори на четири узастопне молбе Генералног тужилаштва за правну помоћ. Она је дужна да нам достави све материјале и материјалне доказе који, у тумачењу немачке стране, доказују злочин против грађанина Русије. Коначно, пошто су немачки партнери пренели ово питање на платформу у Хаг и одлучили да искористе потенцијал ОЗХО-а, они имају обавезу да сарађују са нама у конвенционом пољу. Такав захтев смо им послали и чекамо предметни одговор, а не формални одговор“.

Раније је Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) саопштила да је у телу руског опозиционара и блогера Алексеја Наваљног пронађена супстанца слична по карактеристикама као „Новичок“, али која није на списку забрањених хемикалија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала