Руска обавештајна служба: Хиљаде сиријских милитаната увучено у конфликт у Карабаху

© Sputnik / Иља Питалев / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде екстремиста који се боре на Блиском истоку, укључујући терористе Нусра фронта, пребацују се у зону сукоба у Нагорно-Карабаху, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.
„Према информацијама доступним Спољнообавештајној служби, активно се увлаче у зону сукоба плаћеници из међународних терористичких организација које се боре на Блиском истоку, између осталог 'Џабхат ал-Нусра', 'Фиркат Хамза', 'Султан Мурад', као и екстремистичке курдске групе. Притом се ради о стотинама, па чак и хиљадама екстремиста, који рачунају да ће зарадити на новом рату у Карабаху“, рекао је Наришкин.

Према његовим речима, оружана конфронтација која се распламсава у Карабаху попут магнета привлачи милитанте из различитих међународних терористичких структура.

Како Москва гледа на рат у Карабаху?

Како је рекао, за Русију је нови рат у Карабаху недопустив, Москва није равнодушна према чињеници да у том региону гину представници пријатељских народа.

„Москва је забринута ескалацијом напетости око Нагорно-Карабаха. За Русију, као копредседавајућу Минске групе ОЕБС-а, нови рат у региону је неприхватљив. Такође, уопште нисмо равнодушни према томе што током борбених дејстава гину представници наших пријатељских народа – Јерменије и Азербејџана“, рекао је Наришкин.

Подсетимо, председници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су раније изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

С тим у вези, шефови дипломатија Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разговарали су раније телефоном о ескалацији ситуације у Нагорно-Карабаху и истакли да је недопустиво увлачење милитаната из других региона у сукоб.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала