Српски пасош јачи од америчког

© Depositphotos.com / CreativeFamilyПасош Републике Србије
Пасош Републике Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Према индексу пасоша 193 земље чланице Уједињених нација пасош српских држављана високо је рангиран. Листа пасоша је састављена на основу тога у колико земаља власник истог има одобрен безвизни приступ или добија визу по доласку.

Иако је пасош Новог Зеланда проглашен за најмоћнији на свету у новом рејтингу, није да им је од велике користи будући да се у овом тренутку њима саветује да се суздрже од међународних путовања, пише Индепендент.

Уосталом, свима је већ познато да је ове године пасош једна од ствари коју је ретко ко користио.

Нови Зеланд осигурао је прво место са оценом 129, а следе Немачка, Аустрија, Луксембург, Швајцарска, Ирска, Јужна Кореја, Јапан и Аустралија, све са оценом 128, те деле друго место.

На трећем месту су Шведска, Белгија, Француска, Финска, Италија и Шпанија, док се Велика Британија на четвртом месту придружила Холандији, Данској, Португалији, Литванији, Норвешкој, Исланду и Канади.

САД се не налазе међу првих 10, већ су на 21. месту заједно са Малезијом, уз безвизни приступ у 52 земље и визом по доласку за 40 дестинација, а испред САД је и Србија која се са оценом 102 налази на 14. месту. Држављани Србије могу ући у 66 земаља без визе, а у 36 добијају визу при доласку, док је за 96 земаља виза потребна.

Од комшилука: Црна Гора је на 18. месту, Словенија на петом, Хрватска осмом, Румунија и Бугарска деветом, Северна  Македонија на 16. месту, док је БиХ на 19. месту.

На крају листе су Авганистан и Ирак, који имају оцену од само 31, а нешто бље су Сирија (34), Сомалија (35) и Јемен (36).

Индекс пасоша наглашава да је пандемија вируса корона имала хаотичан утицај на путовања и свеукупну „отвореност света“.

„Упркос великој нестабилности пасошке моћи током прошле године, Индекс пасоша је ажурирао ранг листе пасоша у реалном времену, приказујући стварни ефекат пандемије на рангирање пасоша“ , наводе на званичном веб сајту.

Подаци су јасни: Уз привремене забране путовања и визна ограничења, многе земље које су некада имале моћан пасош сада се сврставају међу најниже на свету, преноси Б92.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала