Сутра заоштравање мера због вируса корона?

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICКризни штаб
Кризни штаб - Sputnik Србија
Пратите нас
Седница Кризног штаба биће одржана сутра у 11 сати. Седница се одржава у тренутку када је Београд највеће жариште корона вируса у Србији, као и када су пооштрене контроле спровођења мера.

Такође, тренутно се говори и о трећем удару короне, који би, према предвиђањима епидемиолога, требало да се догоди у новембру.

Раније данас, заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да мере у борби против корона вируса у престоници за сада неће бити пооштраване.

Он је рекао да се у скоро свим државама Европе пооштравају мере, наводећи да је зато важно да грађани буду дисциплиновани како би се сачувао низак број заражених.

Епидемиолог Предраг Кон не жели да најављује нови удар короне, али истиче да га је реално очекивати у новембру месецу.

„Ја лично мислим да контрола мора врло јасно да се заоштри. Да ли и казне? Треба, јер овде штитимо комплетно здравље народа, и око тога не би требало да буде преговора, јер улазимо у период кад је интензивно ширење вируса највеће могуће“, објаснио је др Кон.

Србија се убрзано припрема за трећи пик, а већ су најављене и поједине епидемиолошке мере које би могле да буду донете у случају значајнијег погоршања ситуације у нашој земљи.

Обавезно ношење маски и на улицама, би у случају погоршања ситуације, могла да буде једна од првих мера. Тренутно је ношење маски обавезно у затвореним просторима и у градском превозу, док постоји само препорука да се оне носе и на отвореном, пише "Блиц".

Мере које би још могле бити уведене су затварање школа и вртића, скраћивање радног времена кафића, ресторана и ноћних клубова, увођење обавезних ПЦР тестова за путнике из иностранства, као и прелазак запослених „на рад од куће“.

Затварање градова, ванредно стање и полицијски час, реално, не треба очекивати осим ако ситуација потпуно не измакне контроли.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала