УН позива стране у Киргизији да се уздрже од насиља

© Sputnik / Tabildi Kadyrbekov / Уђи у базу фотографијаПротести у Бишкеку
Протести у Бишкеку - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш позива стране у Киргизији да покажу максималну уздржаност и да не прибегавају насиљу, саопштио је његов портпарол Стефан Дижарик.
„Генерални секретар УН жали због погибије једне особе и позива све учеснике у догађају да покажу максималну уздржаност и да не прибегавају насиљу“, рекао је Дижарик.

Према његовим речима, Гутереш позива све стране у Киргизији да ступе у дијалог и да се договоре о даљим корацима у уставним оквирима.

„Уједињене нације су спремне да подрже све напоре усмерене на проналажење мирног решења за тренутну ситуацију“, истакао је Дижарик, додајући да се таква помоћ може пружити преко Регионалног центра за превентивну дипломатију за Централну Азију.

У Киргизији су у недељу одржани парламентарни избори на којима су четири странке прошле цензус. Дан касније у главном граду, Бишкеку, избили су протести присталица странака које нису прошле цензус. Сукоби с полицијом су трајали целу ноћ, било је више стотина повређених, а демонстранти, чији је главни захтев био поништавање избора, су у току ноћи из затвора ослободили бившег председника.

Алмазбек Атамбајев је у затвору од јуна када га је суд прогласио кривим за корупцију.

У међувремену, избори су поништени, а  Централна изборна комисија је саопштила да ће нови бити расписани у року од две недеље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала