Чудо код Зрењанина — опасност катастрофалних размера

© Фото : Twitter/Ivan Živkov/PrintscreenВода која гори излази из чесми у Стајићеву код Зрењанина
Вода која гори излази из чесми у Стајићеву код Зрењанина - Sputnik Србија
Пратите нас
Појава метана у води у селима надомак Зрењанина феномен је са каквим се нисам сусрео до сада и иако је интересантан, може бити веома опасан и може да нанесе огромну штету, каже за Спутњик професор органске биохемије и хемије животне средине на Хемијском факултету у Београду Бранимир Јованчићевић.

Недавно се на друштвеним мрежама појавио снимак мештанина села Стајићево, које је од Зрењанина удаљено свега неколико километара, на ком је сниматељ покушао упаљачем да запали воду која цури из славине, што му је и успело. Наиме, вода која тече у овом селу у себи садржи и метан који као запаљиви гас може да нанесе штету упркос томе што се вода у овом крају не користи за пиће.

Метан у води - чудо или научна фантастика

Саговорник Спутњика истиче да је невероватно што се метан нашао заједно са водом којом се снабдевају житељи овог места, те да то никако не би смело да се дешава.

„Ја се просто нисам сусретао са таквим феноменима да се метан нађе у смеши са пијаћом водом, то је просто научна фантастика, верујте ми“, уверава нас он.

Како објашњава, метан може да буде нативни и антропогени, али како закључује, у конкретном случају у питању је нативни, који настаје као последица микробиолошке деградације органске супстанце.

„Под дејством микроорганизама органска супстанца која се налази у површинским деловима литосфере, односно у земљишту се трансформише од полимера, типа липида, угљених хидрата, протеина, лигнина, до мањих молекула који се називају геомономери. Даљом трансформацијом помоћу микроорганизама они се трансформишу до још мањих молекула, као што је водоник- сулфид, амонијак, угљен-диоксид, као што је уосталом и вода, а наравно и до метана. У таквим срединама се могу наћи сви ови гасови, а доминантан је метан, и тај метан се назива биогени метан, односно метан који је настао у тој првој фази трансформације органске супстанце геосфере која се назива биогенеза“, објашњава Јованчићевић.

Он додаје да је потпуно недопустиво да се метан нађе заједно са пијаћом водом, и да је то знак да ту има и других гасова, малих молекула који могу да буду врло штетни по здравље поред самог метана.

Последице катастрофалних размера

Метан, поред осталих угљоводоника- етана, пропана и бутана, представља гас који може да изазове експлозију која уколико се не води рачуна може да буде и катастрофалних размера.

„Свака варница, свака висока температура може да изазове експлозију, то је страшно опасно. Ово је невероватан феномен, ја бих волео то да истражим и са фундаменталног аспекта, не само са овог приземног, свакодневно практичног аспекта. То је стварно један врло интересантан феномен, али уједно и веома опасан, и који може да нанесе огромну штету, пре свега кроз стварање експлозије односно пожара“, истиче професор.

Руководилац службе информисања зрењанинског ЈКП „Водовод и канализација“ Синиша Гајин, тврди да је разлог појаве метана који тече заједно са водом у овом месту састав земљишта јужно од Зрењанина које у себи садржи присуство већег броја гасова међу којима је и метан.

„Од када постоји систем водоснабдевања, у свим насељеним местима јужно од Зрењанина постоји и проблем присуства метана у води која се допрема до корисника и са тим су упознати сви мештани који живе у тим местима. Уклањање метана из воде решава се изградњом водоторња или приземног резервоара, и на тај начин је решен проблем присуства метана у свим насељеним местима, осим у Стајићеву и Белом блату“, каже Гајин за Спутњик.
CC BY-SA 2.0 / Nick S / Насељена места у околини Зрењанина нису прикључена на градску водоводну мрежу, али ће ЈКП „Водовод и канализација“ решити проблем појаве метана приликом снабдевања водом Стајићева и Белог блата.
Чудо код Зрењанина — опасност катастрофалних размера - Sputnik Србија
Насељена места у околини Зрењанина нису прикључена на градску водоводну мрежу, али ће ЈКП „Водовод и канализација“ решити проблем појаве метана приликом снабдевања водом Стајићева и Белог блата.

Решење проблема - значајна материјална средства

Гајин истиче да свако насељено место на територији града Зрењанина има свој систем снабдевања и да они нису прикључени на градску водоводну мрежу, односно да свако село има своје извориште одакле се снабдева водом. Задатак предузећа које представља наш саговорник је одржавање самих извора. Како тврди, тренутно се разматра решење проблема који постоји у два поменута села.

„Начин на који смо решили проблем у другим насељеним местима применићемо и у поменута два насељена места у сарадњи са нашим оснивачем. Биће изабран један од метода на који ће решити овај проблем. Оно што је чињеница је да је потребно обезбедити значајна материјална средства. Ми се надамо да ће она бити што пре обезбеђена и да ћемо успешно решити проблем“, каже Гајин.

Упитан да објасни на који начин треба да се понашају мештани Стајићева и Белог блата када је у питању пажљиво поступање са метаном који долази из водоводних цеви, саговорник Спутњика тврди да су они већ упознати са проблемом и да се проблематичне ситуације нису дешавале.

„Оно што је битно када се метан појави у води, пошто је он лакши од ваздуха, уколико постоји било какав систем вентилације он врло брзо испари, издваја се и испари. Тако да уколико примете присуство метана потребно је проветрити просторију у којој се пушта вода, а у купатилима где се вода више користи, тамо је пожељно држати отворен прозор, и никаквих проблема неће бити“, закључује Гајин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала