Ђукановић председнику Бундестага обећао проевропски курс Црне Горе

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Црна Гора улази у ново поглавље у политичком животу, искуство кохабитације, са пуно изазова на које ће верујемо одговорити на најбољи начин, рекао је црногорски председник Мило Ђукановић председнику Бундестага Волфгангу Шојблеу.

Како је саопштено из његовог кабинета, Ђукановић је започео посету главном граду Немачке, Берлину, сусретом са председником немачког парламента Волфгангом Шојблеом.

У саопштењу се наводи да је Ђукановић, уз честитке поводом 30-тогодишњице уједињења Немачке, изразио захвалност за пријем, што је, како се додаје, други сусрет двојице званичника у последњих 18 месеци, и велика привилегија за Црну Гору.

Из Ђукановићевог кабинета су рекли и да је Ђукановић потврдио да усвајање европских вредности и интеграција у Европску унију остаје основна преокупација државне политике и њен стратешки циљ.

"Црна Гора наставља да буде активан чинилац регионалне сарадње и промотер европских вредности као једина земља кандидат на Западном Балкану са свим отвореним преговарачким поглављима", рекао је Ђукановић.

У саопштењу се наводи и да је Ђукановић упознао Шојблеа са развојем догађаја у Црној Гори након недавно одржаних парламентарних избора.

Ђукановић је оценио да избори и све оно што је уследило након признања резултата од стране свих актера, што је први пут у новијој историји парламентаризма у Црној Гори, потврђује напредак у погледу демократске културе и капацитета за демократску транзицију власти, преносе Вијести.

"Црна Гора улази у ново поглавље у политичком животу, искуство кохабитације, са пуно изазова на које ће верујемо одговорити на најбољи начин. Са позиције председника нова већина имаће апсолутну подршку за све оно што буде у циљу усвајања европских вредности, а томе ће доприносити и државотворно деловање нове проевропске опозиције", казао је Ђукановић.

Из Ђукановићевог кабинета је саопштено и да је Шојбле честитао Црној Гори на одржаним изборима који су израз демократије.

"Промена власти, која се десила по први пут у Црној Гори, увек је изазов", казао је Шојбле уз подсећања на ранија немачка искуства.

"У том процесу председник има посебну одговорност, због чега вам желим успех и посебно честитам. Бундестаг ће наставити да развија односе сарадње и с новом већином и будућом опозицијом и тиме потврђивати значај који придаје свим елементима у политичкој структури Црне Горе", казао је Шојбле.

Он је нагласио да је свака промена власти и тест политичке зрелости, који подразумева и очекивање да нова влада свој рад настави на ономе што су резултати претходне владе.

"То је нешто што се мора научити, и што је у најбољем интересу државе", казао је Шојбле.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала