Коридор 5Г између Косова и Албаније

CC0 / пиксабеј /
5Г - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Косово и Албанија постигли су споразум о стварању заједничког дигиталног коридора 5Г мреже, а меморандум који је потписан између њих у складу је са споразумом о економској нормализацији потписаним у Белој кући , тврде званичници из Министарства економије и заштите животне средине у Влади самопроглашеног Косова.

Тим споразумом о економској нормализацији Косово се обавезало да ће забранити употребу 5Г мреже у оквиру своје мрежне инфраструктуре, која је набављена од непоузданих купаца.

У меморандуму потписаном у Тирани на заједничком састанку, Косово и Албанија су се договориле да сарађују у изради нацрта политика и програма за развој 5Г мреже, у постављању стандарда за сигурне мреже засноване на најбољој пракси Европске уније и других међународних организација.

Такође, две стране су се обавезале да ће развити дигитални коридор Приштина-Тирана заснован на 5Г технологији, преноси портал Инфо.кс.нет.

Меморандумом између Косова и Албаније за формирање 5Г дигиталног коридора је предвиђено да на почетку овом мрежом буде покривен аутопут Ибрахима Ругове. 

5Г мрежа представља последњу генерацију повезаности паметних телефона са интернетом, која омогућавају брз пренос података и већу брзину приликом њиховог преузимања.

Ова технологија је почела да се примењује 2019. године на глобалном нивоу. Омогућава до 100 пута бржи пренос података путем интернета од тренутне 4Г технологије. Међутим, за 5Г мрежу је неопходан и већи број антена.

Од априла 2019. године, 224 оператора у 88 земаља почело је са применом 5Г технологије.

На Косову и у Албанији, 5Г мрежа још није доступна корисницима паметних телефона, нити су завршене процедуре за издавање лиценци за употребу потребних радио фреквенција.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала