Омски токсиколог негирао да је Наваљни лечен атропином

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографија Болница у Омску где је хоспитализован Алексеј Наваљни
 Болница у Омску где је хоспитализован Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни токсиколог Омске области и Сибирског федералног округа Александар Сабајев је речи Алексеја Наваљног, да му је хитна помоћ убризгавала атропин, назвао неистинитим.

Наваљни је рекао да му је особље медицинске службе на аеродрому у Омску саопштило дијагнозу „тровање“ и „дали му дозу атропина“.

„Атропин је примењен током боравка на интензивној нези приликом реанимације у болници хитне помоћи Н1, али због потпуно других индикација и не у оним дозама које би требало користити као противотров хемијским препаратима.
Дијагноза „тровање“ је била прва и основна приликом пријема, али је тада искључена из низа објективних и поузданих разлога и истраживања“, рекао је Сабајев.

Он је навео да се Наваљни врло брзо опоравља и то захваљујући координираном раду лекара Омске болнице.

Руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Русија: Без доказа ћемо ситуацију око Наваљног сматрати провокацијом

Тврдње Наваљног је демантовао и медицински радник хитне помоћи Артем Черњавски, који је помагао пацијенту од тренутка слетања авиона у Омск.  

„Изјаве Алексеја Наваљног о томе да му је у авиону дат атропин нису ништа више од фикције! Атропин му није дат пре доласка у болницу! Од првих тренутака смо стање Наваљног водили као кома нејасне генезе, што није индикација за примену овог лека. Пацијент је подвргнут стандардном низу поступака у хитној помоћи како би се обезбедио његов безбедан превоз до болнице“, објаснио је Черњавски.

Раније је Организација за забрану хемијског оружја (ОЗХО) саопштила да је у телу руског опозиционара и блогера Алексеја Наваљног пронађена супстанца слична по карактеристикама као „Новичок“, али која није на списку забрањених хемикалија.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала