Опасни за друге: Они су одговорни за готово две трећине инфекције короном

© AP Photo / Esteban FelixКорона
Корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Истраживачи су у августу проучавали начине преноса међу више од пола милиона контаката који су били изложени инфекцији 85.000 људи оболелих од короне у Андра Прадешу и Тамил Надуу, државама на југу Индије, где живи 118 милиона људи.

Осам посто заражених вирусом корона у Индији одговорно је за готово две трећине инфекција у земљи, што говори о опасности суперпреносилаца, оценили су научници. Студија, објављена у америчком научном часопису Сајенс, показује и да су деца до 14 година, чини се, највећи ширитељи вируса.

Индија, која има 1,3 милијарде становника, пријавила је досад 6,3 милиона заражених – одмах после Сједињених Држава које су на светском врху по броју случајева – и више од 98.000 умрлих од болести ковида 19. Раманан Лаxминараyан, главни истраживач који је радио на студији, рекао је да је његов тим открио да 70 посто заражених није никоме пренело болест. Омања група са осам посто заражених проузроковала је 60 одсто нових случајева, преноси Вечерњи лист.

„Резултати показују да свако попуштање мера мора рачунати на то да сви људи не преносе (вирус) на исти начин и да су деца можда важна у ланцу преношења“, рекао је Лаxминараyан за АФП.

У студији је учествовало више десетина хиљада медицинских радника који су пратили контакте у задњих шест месеци, додао је Лаxминараyан. Вирус корона је прво погодио велика градска средишта у Индији, међу којима престоницу Њу Делхи и финансијско средиште Бомбај. Но касније се проширио и на сеоска подручја, где је здравствени систем слабији. Влада је у марту увела строги карантин на државном нивоу, али је почетком јуна попустила рестрикције не би ли подстакла привредну делатност.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала