Председник Јерменије: Сукоб у Карабаху може се зауставити само након изласка Турске из игре

© AP Photo / Karen MirzoyanДим се вије након азербејџанског гранатирања главног града Нагорно-Карабаха, Степанакерта
Дим се вије након азербејџанског гранатирања главног града Нагорно-Карабаха, Степанакерта - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Јерменије Армен Саркисјан сматра да се сукоб у Карабаху може зауставити тек након што се Турска „повуче из игре“.
„Сада (у Карабаху) не траје локални сукоб, већ прави рат за који су се Азербејџан и Турска дуго спремали... Ватру је могуће зауставити само ако трећи играч (Турска) изађе из игре“, рекао је председник током сусрета са руским новинарима.

Према његовим речима, због умешаности Анкаре у сукоб, ова земља не може бити посредник у решавању проблема Карабаха.

Такође сматра да присуство Турске у Азербејџану смањује суверенитет ове земље, иако је, према његовим речима, „то ствар самих Азербејџанаца“.

„Све ово негативно утиче на регион, у потпуности мења целокупну слику на Кавказу, подиже ситуацију на други геополитички ниво где Турска постаје осовина“, рекао је председник и додао да међународни посредници морају да убеде Турску да се „повуче“ из региона сукоба.

Изјава о курдским снагама – глупост

Јерменски председник је изјаве Бакуа о да су у земљи присутни курдски милитанти назвао бесмислицом.

„Тврдње да у земљи постоје курдски милитанти који припадају некој партији су апсолутна глупост. Нека неко покаже бар једног човека“, рекао је он.

Према његовим речима, у Јерменији живе и Курди и Језиди. „Али то су држављани Јерменије“, прецизирао је он.

Раније је служба државне безбедности Азербејџана саопштила да је наводно пресрела преговоре плаћеника који су учествовали у борбеним дејствима на фронту у Карабаху. Министарство је тврдило да су пресретнути преговори терориста припадника Радничке партије Курдистана, који су учествовали у борбеним дејствима на територији Азербејџана.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27 септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова. Турска је изјавила да ће Азербејџану пружити сваку помоћ, како на бојном пољу, тако и за преговарачким столом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала