Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас

© Фото : ХО Косовско ПоморављеЦрква Свете Петке у Витини.
Црква Свете Петке у Витини. - Sputnik Србија
Пратите нас
Захваљујући верницима из Русије, црква Свете Петке у Витини, једној од најмањих српских енклава на Косову и Метохији, ускоро ће бити обновљена. Храм је једино склониште за двадесет српских породица које и даље опстају у овом граду.

Пре рата на Косову и Метохији Витина је већински била насељена Србима, напустило ју је четири хиљаде људи, затим је насељена Албанцима, а данас свега двадесетак српских породица живи у самом центру града. Црква подигнута 1865. године на темељима старијег храма и њена порта једино су место њиховог окупљања.

© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићЦрква Свете Петке подигнута 1865.године на темељима старијег храма.
Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас - Sputnik Србија
Црква Свете Петке подигнута 1865.године на темељима старијег храма.

Хуманитарна организација "Косовско Поморавље", преуредила је стару зграду амбуланте у дворишту храма Свете Петке, у њој је сада смештено предшколско одељење за малобројну децу из Витине, помогли су и угроженим породицама у време пандемије, а сада раде на обнови цркве коју је начео зуб времена.

Грађани Русије покренули обнову цркве

Председник ове организације, Никола Васић, за Спутњик објашњава да су обнову храма заправо покренули грађани Руске Федерације, читаоци портала православље.ру.

© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићЦрквено двориште у Витини, једино место слободе за Србе у овом граду.
Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас - Sputnik Србија
Црквено двориште у Витини, једино место слободе за Србе у овом граду.

„У време короне јавио нам се новинар тог портала, желео је да напише чланак о нашем животу на Косову и Метохији. Писао је о томе како се помажемо, уопште како живимо, а посебно у тим новим условима, са вирусом. Позвао је читаоце из Русије да се укључе и они су почели да уплаћују донације. Тако су покренули и нас да помогнемо да се среди кључно место окупљања шездесетак Срба који су остали у Витини", каже Васић.

Део новца који је у Русији прикупио новинар и писац Петар Давидов преусмерен је на куповину хране на почетку пандемије, а остатак ће бити уложен у обнову цркве. Живот преосталог српског становништва у овом месту одвија се на црквеном имању на коме је саграђена и нова школа за ученике из Витине и околних села.

Више од грађевине

И сам из овог места, јереј Бранисалв Денић дошао је прошлог лета на парохију из Штрпца са супругом и петогодишњим сином. Не може да сакрије радост што ће захваљујући добрим људима из Русије бити санирани влажни зидови цркве. Храм ће након тога бити и окречен, замењене инсталације и расвета.

© Фото : Спутњику уступио Бранислав ДенићОтац Бранислав сања освежење и конзервацију изузетно вредног иконостаса цркве Свете Петке у Вити на коме су иконописци последњи пут радили 1889 године.
Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас - Sputnik Србија
Отац Бранислав сања освежење и конзервацију изузетно вредног иконостаса цркве Свете Петке у Вити на коме су иконописци последњи пут радили 1889 године.

Отац Бранислав каже да је ова црква много више од грађевине за његове парохијане, у њој се Срби окупљају због духовне хране која је неопходна за опстанак на овим просторима.

"Људи у цркви и око ње налазе уточиште, барем да се испричају. После литургије се испричамо и на неки начин се растеретимо. Уједно је то и наш духовни разговор и растерећење. Држимо се колико год можемо, на неки начин покушавамо да имамо нормалан живот, не друштвени, немамо позориште, бисокоп, али ето, на нивоу школе, преко цркве, да нам се нешто дешава, сами знате како функционише живот на Косову и Метохији", каже отац Бранислав.

Без цркве не би било ни школе

Он истиче да је црквено двориште једини простор на коме деца и млади могу да се слободно играју и друже. Да нема цркве, не би било ни школе за српску децу у Витини, јер су стару „заузели“ Албанци.

© Фото : ХО Косовско ПоморављеХуманитарна организација "Косовско Поморавље", преуредила је стару зграду амбуланте у дворишту храма Свете Петке, у њој је сада смештено предшколско одељење за малобројну децу из Витине.
Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас - Sputnik Србија
Хуманитарна организација "Косовско Поморавље", преуредила је стару зграду амбуланте у дворишту храма Свете Петке, у њој је сада смештено предшколско одељење за малобројну децу из Витине.

У близини је велика средња школа коју похађају албанска деца, а недавно је забележен и инцидент, пре месец дана црква је каменовна, каже отац Бранислав за Спутњик.

"Хвала Богу, каменице су бацили у двориште, храм није оштећен, нико од нас није повређен, а био сам ту са породицом. Полиција је била, урадила увиђај, истрага је покренута, али пошто црква није оштећена, нисмо хтели да се то претерано шири у јавности, да не стварамо нове проблеме", каже свештеник.

Двадесет породица око храма спаса

Сећања на нападе и прогон су жива у овом месту у коме је кретање Срба ограничено. Нове генерације одрастају у страху и неизвесности, па је свака помоћ и подршка са стране добродошла. Посла за Србе у Витини и околини нема, нема новца, живи се од пољопривреде, али за цркву мора да се нађе.

© Фото : Спутњику уступио Никола ВасићСкеле су већ постављене, потребно је да се уради изолација, како влага не би даље нагризала храм.
Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас - Sputnik Србија
Скеле су већ постављене, потребно је да се уради изолација, како влага не би даље нагризала храм.

Хуманитарна организација "Косовско Pоморавље" организовала је и донаторско вече за обнову храма у Витини у оближњем селу Врбовац.

"Прикупљено је 572 евра, с обзиром на околности у којима ови људи живе, то је велики новац, вреднији од злата, у њега је уграђена љубав, пре свега нада у опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Надам се да ћемо успети да уредимо цркву већ до краја октобра, када ће у њој бити посебно свечано, јер је тада празник Свете Петке који ће окупити све Србе који живе у овом крају", каже Никола Васић.

Он додаје да је живот у Витини посебна прича коју је немогуће објаснити онима који никада нису посетили ову енклаву.

© Фото : ХО Косовско ПоморављеДео новца који је у Русији прикупио новинар и писац Петар Давидов преусмерен је на куповину хране на почетку пандемије, а други ће бити уложен у обнову цркве.
Руси покрећу обнову цркве на Косову која Србима и буквално значи – спас - Sputnik Србија
Део новца који је у Русији прикупио новинар и писац Петар Давидов преусмерен је на куповину хране на почетку пандемије, а други ће бити уложен у обнову цркве.

"Двадесет породица окупљено је око храма спаса, то је за оне који живе и крећу се слободно незамисливо. Трудимо се да их посетимо и помогнемо. Позивам и све људе добре воље који могу да помогну да нам се придруже", каже Васић.

Отац Бранислав сања освежење и конзервацију изузетно вредног иконостаса цркве Свете Петке у Витини на коме су иконописци последњи пут радили 1889. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала