Русија о новчаној казни Пољске „Гаспрому“: С Варшавом и тако не цветају руже

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
„Гаспром“ се не слаже са одлуком пољске антимонополске агенције у погледу пројекта „Северни ток 2“ и њеном одлуком да казни компанију, те ће обавезно искористити своје право на жалбу, саопштио је руски концерн. Ситуација са гасоводом највероватније неће утицати на односе са Варшавом, јер, како су навели у Кремљу, ни до сада баш „нису цветали“.
„'Гаспром се не слаже са ставом те агенције и њеном одлуком донетом 6. октобра 2020. године да компанији изрекне новчану казну у износу од око 6,467 милијарди евра“, наведено је у саопштењу компаније.

Према саопштењу концерна, пољска агенција њега и европске партнере „Северног тока 2“ оптужује да се нису договорили са пољским властима о оснивању заједничког предузећа за реализацију пројекта.

„Заправо, пројекат није реализовало заједничко предузеће, већ ћерка-компанија 'Гаспрома' уз коришћење кредита за финансирање“, нагласио је концерн.

„Гаспром“ је додао да је одлука пољске монополске агенције противзаконита, а да висина новчане казне без преседана говори о жељи да се на сваки начин осујети реализација пројекта „Северни ток 2“.

„'Гаспром' ће сигурно искористити своје право жалбе на одлуку, јер није прекршио антимонополско законодавство Републике Пољске. Приликом жалбе на одлуку агенције, она се не може извршити док одговарајућа судска одлука не ступи на снагу “, закључила је компанија.

Шта је рекао Кремљ?

Према речима портпарола руског председника Дмитрија Пескова, Кремљ не сумња да ће „Гаспром“ предузети правне контрамере за заштиту својих интереса.

Он је рекао да одлука Пољске о ситуацији са „Северним током 2“ највероватније неће утицати на односе Варшаве и Москве и додао да они и тако „не цветају“.

„Нажалост, тешко да је могуће назвати руско-пољске односе просперитетним и да се може претпоставити да ће ова ситуација имати негативан утицај. Генерално, ти односи, нажалост ,нису на нивоу на ком треба да буду“, рекао је Песков.

Раније је пољска антимонополска агенција казнила „Гаспром“ и пет европских компанија које са њим сарађују на изградњи гасовода „Северни ток 2“. Према речима шефа ове пољске агенције Томаша Хрустног, пет компанија (Engie Energy, Uniper, OMV, Shell и Wintershall) је кажњено у висини од 385 милиона злота (100 милиона долара), док ће „Гаспром“ морати да плати 29 милијарди злота (7,6 милијарди долара).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала