Русија не ради на хемијском оружју

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија не ради на развоју или унапређивању хемијског оружја, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући саопштење Организације за забрану хемијског оружја да је опозициони лидер Алексеј Наваљни наводно отрован усавршеним хемијским агенсом новичоком.
„То се не ради јер је Русија чланица Конвенције о забрани хемијског оружја. Русија поштује све своје обавезе, према тој Конвенцији и зато не може бити говора о томе“, рекао је Песков.

Што се тиче саопштења ОЗХО, Песков је нагласио да треба проучити информације ове организације, али без општих тврдњи, већ „професионалне информације“.

Песков је додао да Русија жели да открије шта се заиста десило Алексеју Наваљном, због чега је позвала експерте Организације за забрану хемијског оружја да посете Русију.

„Русија је затражила техничку помоћ, учинила је исто што и Немачка. Немачка је затражила помоћ и добила је неке информације од ОЗХО, ми не знамо какве информације, знамо само оно што је објављено“, рекао је Песков.

Он је навео да Русија чека и да „тек када ОЗХО реагује, биће нам јасно шта ће се надаље дешавати“.

„Специјално су позвани да би могли овде нешто да виде, ради се о томе да Русија искрено жели да просветли све околности, разлоге и суштину онога што се догодило у Омску", додао је Песков.

ОЗХО је објавила да је у организму Наваљног пронађена супстанца слична по карактеристикама као „Новичок“, али која није на списку забрањених хемикалија.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала