Селектор фестивала „Прес витез“ за Спутњик: Филм о Амфилохију сам себе дисквалификовао

© Небојша ПоповићЦрна Гора злоупотребљава династију Петровић...
Црна Гора злоупотребљава династију Петровић... - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Филм „Свједок божје љубави“ ауторки Тање Шуковић и Снежане Ракоњац није уврштен у програм Регионалног ТВ фестивала минијатура „Прес витез“ у Зрењанину, због своје политичке тематике, којом је сам себе дисквалификовао, каже за Спутњик Игор Алексић, председник и селектор фестивала.

„Свједок божје љубави“ није у селекцији фестивала

Како је дошло до тога да филм прође први селекциони круг, а потом буде елиминисан у другом, Алексић објашњава за Спуњик:

„Радио телевизија Црне Горе послала нам је минијатуру у трајању од десет минута. У првом кругу селекције утврђено је да је материјал технички исправан и он је ушао у други круг. Тек када смо увидели да минијатура има политички садржај, што није у складу са пропозицијама нашег фестивала, одлучили смо да је не уврстимо у селекцију“, наводи Алексић.

Селектор наглашава да се у првом кругу филм гледа „на прескок“ ради провере квалитета слике, резолуције и других техничких детаља, а да се тек у другом кругу минијатура гледа од почетка до краја.

„Годинама смо имали лепу сарадњу са ТВ ЦГ и они знају да на фестивалу не приказујемо дела са политичким конотацијама, да је ово фестивал који се бави људима и њиховим судбинама. Никад раније нису слали таква остварења. Не знам зашто су то сада учинили”, додаје Алексић.

Политички документарац ироничног назива

Он напомиње и да им је поштом стигао це-де и пријава у којој је кратко написано да је реч о портрету митрополита Амфилохија.

„Колико је мени познато, постоји дужа верзија филма. Пошто је ово фестивал минијатура, ми смо добили прерађену верзију која траје 10 минута. Оригинал нисам ни видео“, наводи Алексић.

Према његовим речима, десетоминитна минијатура „Свједок божје љубави“ политички је ангажован документарац.

„Митрополит Амфилохије је у овој минијатури приказан кроз разне архивске снимке, али није проблем у тим снимцима, него у контексту који се креира. ’Свједок божје љубави‘ је ироничан наслов и то довољно говори о томе како је митрополит приказан у филму“, истиче Алексић.

Министарство културе подржало одлуку фестивала

Поводом информација да ће поменути филм бити приказан у Зрењанину реаговало је Министарство културе и информисања Републике Србије, које је на свом конкурсу помогло одржавање „Прес витеза“ са 400.000 динара.

„Након реакције дела јавности и након увида у филм, разумемо да предметно дело може изазвати контроверзе и да захваљујући начину одабира и представљања садржаја може индуковати политички обојене закључке и тиме нанети штету и митрополиту Амфилохију и Митрополији црногорско-приморској и Српској православној цркви“, наведено је у саопштењу Министарства културе.

Министарство је подржало одлуку организатора фестивала да не уврсти филм у селекцију, оценивши је као „охрабрујућу и добру”.

РТЦГ и аутори затражили објашњење

У међувремену, Радио и Телевизија Црна Горе (РТЦГ), као продуцент, и ауторке филма „Свједок божје љубави“, затражили су, како стоји на њиховом званичном сајту, од Управе фестивала „Прес витез“ и Министарства културе и информисања Србије, објашњење зашто је филм „напрасно уклоњен са пописа документарних минијатура уврштених у званичну селекцију“.

Запитавши се „по чијем налогу је списак одабраних документараца објављен на званичном сајту Фестивала, преко ноћи промењен и ко је суспендовао одлуку, о којој су ауторке и званично обавештене“, они су изразили протест због, како су навели, „дискриминаторске одлуке“.

Тања Шуковић, једна од ауторки документарног филма о митрополиту Амфилохију Радовићу, у изјави за портал „Аутономија“ окарактерисала је одлуку селектора фестивала „Прес витез” као „чин цензуре”.

У одговору Министарства културе се каже: „Стиче се утисак да ауторима овог писанија нису били јасни поједини или сви наводи из саопштења Министарства културе и информисања, који се тичу разумљивих и прецизних објашњења у вези са регионалним ТВ фестивалом минијатура ’Прес витез‘ у Зрењанину.”

„Надамо се да ће дух позитивних промена, инспирисан демократским изборним резултатима у Црној Гори, освежити и проветрити атмосферу затрованости и искључивости која у приметној мери одликује мотиве, уверења и речник аутора”, истичу у Министарству културе и понављају своју подршку организаторима фестивала да не уврсте у званичан програм „пропагандни политикантски пројекат, намењен политичком обрачуну и подстицању искључивости и злонамерних тумачења”.

Програм фестивала „Прес витез”, према речима председника Игора Алексића, обухвата 25 остварења у категорији документарних минијатура и 15 у категорији минијатура информативних програма, а најбоља остварења одабраће петнаесточлани жири.

Жирирање ће бити крајем овог или почетком следећег месеца, а сам термин одржавања фестивала још увек није познат и зависи од епидемиолошке ситуације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала