Свештеници и чудни богови: Мистерија ковчега из Египта старих 25 векова пред решењем /фото, видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Мистерија запечаћених и нетакнутих ковчега, старијих од 2.500 година, нађених у Египту, налази се пред решењем. Египтолози су открили да су у тим ковчезима мумије 59 свештеника, а нађене су и необичне статуе богова, од којих је једна виђена први пут.

За само месец дана, од када је откривено првих 13 ковчега код Сакаре, археолози су открили укупно њих 59, а из египатског Министарства за антиквитете наводе да се потрага наставља и да ковчега вероватно има још.

Велико откриће у Египту: Пронађени запечаћени и нетакнути ковчези стари 2.500 година /фото, видео/

Веома очувани дрвени ковчези, на којима је била сачувана чак и боја после више од 2.500 година, откривени су у близини пустињске некрополе Сакара почетком септембра. Од тада трају ископавања на овом локалитету.

Тумачења хијероглифа на ковчезима, открила су да су у њима похрањене мумије свештеника, саопштило је египатско Министарство.

Поред ковчега нађено је 28 малих статуа египатских богова. Једна од најинтересантнијих је статуа бога Нефертема, висока 35 центиметара. Овај египатски бог приказан је са косом у облику лотосовог цвета, који је иначе био његов заштитни знак.

​Нефертем је сматран сином бога Птаха, креатора света и главног земаљског божанства који је на тај начин слављен у области Мемфиса и био је веома популаран у тој првој египатској престоници. Сакара је, како се сматра, управо била место за сахрањивање које је припадало Мемфису.

Како се сматра Птах, који је обожаван као створитељ света, временом је изједначаван са боговима доњег света, Сокаром и Озирисом. У каснијем раздобљу Египта сматран је и богом мртвих и господаром судбине.

Друга интересанта статуа јесте приказ бога Птах-Сокар, комбинације два бога. Таква статуа до сада није виђена, рекао је бивши египатски министар за антиквитете Захи Хавас. .

Сакара је, иначе, добила име управо по богу Сокару, који је такође сматран богом загробног света. Комбинација ова два бога била је популарна управо увреме из ког датирају ковчези.

Ради се о периоду 26. египатске династије, када се Египат ослободио вазалства према Асирском царству.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала