Ватрена моћ на земљи и у ваздуху: Шта ће приказати Војска Србије на вежби „Садејство“ /видео/

© Jovo Mamula, Министарство одбране Србије„Летећи тенк“ Ми-35 - нова снага Ратног ваздухопловства
„Летећи тенк“ Ми-35 - нова снага Ратног ваздухопловства - Sputnik Србија
Пратите нас
„Мигови 29“, хеликоптери Ми-35 познати и као „летећи тенкови“, модернизовани тенк М-84, само су део наоружања које ће бити приказано на великој војној вежби Војске Србије „Садејство“. На вежби ће бити приказано здружено дејство ваздухопловства, копнених и специјалних снага, па ће Војска Србије приказати своју ватрену моћ и на земљи и у ваздуху.
Вишенаменско оклопно борбено возило точкаш „Лазар 3“ - Sputnik Србија
Вучић: Трешће се земља у октобру од онога што ћете да видите

На војној вежби која ће у суботу бити одржана на Пештерској висоравни, биће приказано заједничко дејство јединица копнене војске, ратног ваздухпловства и специјалних снага војске Србије, наводи пуковник Милан Еленков припадник Ратног ваздухопловства Против-ваздухопловне одбране, преноси РТС.

Пуковник Еленков наводи да су на привременом полигону „Пештер“ у току припреме и увежбавање за војну вежбу „Садејство 2020“, током које треба да се види и оцени рад свих јединица у војсци Србије.

„Вежба се састоји од седам секвенци. А циљ вежбе је приказ стања обучености команди и јединица Војске Србије у решавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције, са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнене војске“, објашњава Еленков.

Како каже, на Пештерској висоравни и у ваздушном простору имаћемо прилику да видимо „мигове 29“, „орао“, „супергалеб Г-4“, хеликоптер Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбени хеликоптер „гама“ и палету наоружања коју ће они користити. 

Додаје да се у припремама за ову вежбу од 1. октобра већ дејствовало на полигонима у Ченти и на Пасуљанским ливадама.

Мајор Милан Суџуковић, припадник 72. бригаде за специјалне операције, објашњава да ће се специјалне снаге на вежби представити у два дела, да ће се користити најсавременија балистичка опрема, дронови и модернизована борбена возила.

„Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализоваће хеликоптерски десант снага, неутралисање противника, специјални десант, а круна вежбе биће скок где ће два припадника 63. падобранске бригаде носити заставу Републике Србије и заставу Војске Србије“, објашњава Суџуковић.

„Летећи тенк“ Ми-35 - нова снага Ратног ваздухопловства - Sputnik Србија
Моћни хеликоптери изнад Србије: Српски пилоти добили руске „летеће тенкове“ /фото, видео/

Бригадни генерал Жељко Кузмановић наводи да се јединице Ратног ваздухопловства и ПВО и Копнене војске заједнички припремају за предстојећу вежбу и да су реализовале и извеле сва припремна гађања и припремне активности те да су припремљене дошле на Привремени полигон "Пештер".

Додаје да ће на вежби учествовати око 2.800 припадника здружених снага Војске Србије, а да ће гледаоци поред средстава и опреме које је Војска Србије до сада имала, имати прилику да виде и савремене модернизоване системе - оклопно возило „лазар три“, модернизовани тенк М-84, модернизовани БП-80, савремене модернизоване артиљеријске системе, наоружање и опрему.

Истиче да ће без обзира на временске прилике вежба бити одржана, и да ће, како каже, све оно што је планирано бити приказано у суботу.

Поред 2.800 војника, на вежби ће учествовати 150 борбени и неборбених возила и 40 ваздухоплова, саопштило је Министарство одбране.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала