Завера с Русијом, тајна документа, Украјинагејт – Трампов контранапад уочи избора

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп  - Sputnik Србија
Пратите нас
Трампов захтев да се скине вео тајне са свих докумената која се тичу његове наводне завере са Русијом руски експерти виде као део америчке предизборне кампање и намеру да Трамп изврши контранапад уочи избора и да део елите, која је против њега, доведе у неугодан положај. Следећи ударац би демократама могао да зада детаљима из афере „Украјинагејт“.

У јеку предизборне кампање, амерички председник је одобрио да се обелодане сва документа која се односе на наводно мешање Русије у америчке изборе 2016. године, као и скандал са мејловима бивше државне секретарке Хилари Клинтон.

Руски политиколог Владимир Шаповалов оцењује да смо ушли у нову епоху која се назива „епоха нове искрености“, а део те „нове искрености“ су све врсте декласификација и цурења информација које су се раније сматране немогућим за објављивање - то су телефонски разговори између лидера држава, тајни обавештајни подаци и слично. Трамп, према његовим речима, делује у тој парадигми.

Међутим, Шаповалов очекује да после овог уследи и нови талас „раскринкавања“ повезан са политичким скандалом, који је у америчким медијима назван „Украјинагејт“, а тиче се прошлогодишњег телефонског разговора Доналда Трампа и украјинског председника Владимира Зеленског, који је био повод за покретање процедуре опозива америчког председника. Трампови политички противници су га тада оптужили да је покушао да убеди Зеленског да започне истрагу а активностима Хантера Бајдена, сина Џозефа Бајдена, у замену за пружање финансијске и војне помоћи Кијеву.

„Желим да нагласим да Америка улази у последњу фазу предизборне кампање. И Трамп, који се после болести подигао попут Феникса из пепела, извлачи своје последње оружје и започиње нову кампању против Бајдена. Мислим да ће после тога бити још једна порција „Украјинагејта“. Трамп очекује да на овај начин преокрене ситуацију у своју корист. И мислим да Трамп има шансе да придобије део бирачког тела које се двоуми“, сматра Шаповалов.

Полтиколог је уверен да ће скидање тајне са докумената дати на увид јавности значајне информације.

„Наравно да ће у тим документима бити значајних информација, или, тачније, неће их бити, пошто не постоји никаква Трампова веза са Русијом и нема никаквог руског трага. То је очигледно и то не треба доказивати, јер је то већ раније доказао тужилац Милер. Сада Трамп заправо покушава да уочи избора ту причу актуелизује и натера бираче да се сете преваре коју је организовала Демократска странка. Ово није кец из рукава, то је мања карта у политичкој игри, али овде је важно да Трамп политичким противницима намеће тему коју су они држали у мејнстриму у протекле четири године. У суштини он им на овај избија адуте да ту тему поново користе пред изборе. Заправо, он их је предухитрио. Ово Трампу неће дати опипљиве предности, али ће му омогућити да избије адуте из руку противника“, сматра Шаповалов.

Подсетимо, истрага о мешању Русије у председничке изборе 2016. године трајала је готово две године, али је прошлог пролећа Роберт Милер, тадашњи специјални тужилац, признао да не постоје докази о завери Трампа или његових сарадника са Москвом. Без обзира на то, он је оптужио групу руских грађана за мешање у изборе. У Кремљу су изјавили, да без обзира на оптужбе, Милер није доставио одговарајуће доказе. 

Трка за председника се захуктава

Ако би амерички председнички избори овог тренутка били одржани, анкете показују да би победио кандидат демократа Џо Бајден, за кога би гласало више од половине анкетираних Американаца - 57 одсто њих, док актуелног шефа Беле куће на предстојећим новембарским изборима подржава 41 одсто испитаника. Истовремено, око два одсто испитаника одговорило је да не би подржало ни актуелног председника, ни Бајдена.

„Тренутно Трамп заостаје за својим ривалом, али говорити о томе да се цео амерички електорат одлучио за кога ће гласати било би погрешно. Део становништва је и даље неодлучан и не зна на чију страну да стане. У овој ситуацији Трамп покушава да покаже да је бесмислено да га демократе уцењују и сматра да не би требало још једном да играју на исту карту и понављају да имају огромну количину компромитујућих доказа које ће избацити буквално пред изборе. Он им јасно ставља до знања да им то неће проћи, јер је сам спреман да све објави у јавности. Он је врховни командант, зна како раде обавештајне службе и свестан је да неће моћи да докажу никакву директну везу између њега и Русије, а такође да неће моћи да изнесу доказе о наводном руском мешању у изборе 2016. и 2020. године. Да се овде ради о чињеницама које би му заиста могле нашкодити, он их не би објавио. Трамп је још 2016. године показао да је прави борац и да је спреман да се супротстави и иде до краја...“, каже руски политиколог и стручњак за Америку Сергеј Судаков.

Ипак, остаје питање колико ће Трампова одлука о скидању тајне са свих докумената која се тичу његове наводне завере са Русијом утицати на његов рејтинг. Међутим, експерти сматрају да та одлука има и своје недостатке, јер се такав потез може доживети као покушај да се пажња становништва скрене са горућих тема - економске кризе, незапослености и пандемије вируса корона.

Лажне оптужбе се демократама враћају као бумеранг

Међутим, Судаков истиче да се објављивање тих докумената може демократама вратити као бумеранг.

„Мислим да Бајден схвата колико ризикује. Ако Трамп остане у својој фотељи, у сваком тренутку може да створи специјалну комисију и започне истрагу Бајденовог пословања, као и Хилари Клинтон и свих осталих. Ако Бајден нема стопостотну гаранцију победе, требало би да буде опрезнији са неутемељеним оптужбама. Верујем да се све ово ради уочи дебате 15. октобра. Дакле, сигуран сам да Трамп та документа не би објавио да се тамо налази нешто што би могло да му науди. Није луд то да ради“, каже Судаков.

Експерт напомиње да је америчка штампа пуна спекулација везаних за Трампове односе са Русијом, а већи део њих се односи на сусрете Доналда Трампа и Владимира Путина и њихове разговоре.

„Такође има пуно текстова везаних за руске хакере. Демократе на силу хоће да докажу да је Русија повезана са Трампом. Све Демократе врте исту причу - руски хакери, руске обавештајне службе, а наводно Руси имају пуно компромитујући доказа о Трампу. Врте исту плочу још од 2016. године, тако да је то већ постало смешно“, каже Судаков.

Експерт оцењује да ће објављивање тих докумената много тога донети Русији, а пре свега ће утицати на „изградњу поверења“.

„Ово ће нам много тога донети, јер се свако неповерење заснива на лажима. У политици је најважније поверење, а свака метода која може макар мало да поврати поверење је добра. Ако постоје чињенице о којима су сам председник Америке и његове обавештајне службе спремни да говоре - то је у реду. Једнострани рат Америке са Русијом је пре свега економски рат. САД користе санкције из жеље да сломе руско лидерство у свом региону. Ми смо само снажни ривал којег желе да сломе. Верујем да би јаки играчи требало да буду у стању да успоставе дијалог. Направили смо много корака ка овоме, сада је лопта на страни САД“, закључио је Судаков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала