Песимистична изјава Дарије Кисић: Не знам да ли ће више икада доћи време да кажемо да смо сигурни

© Sputnik / Маријана КолаковићКовид амбуланта испред болнице
Ковид амбуланта испред болнице - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменица директора Института „Батут“ докторка Дарија Кисић каже да иако смо у овом моменту једна од земаља са најнижим ризиком за оболевање од вируса корона, искуства из других земаља су показала да се то може променити у року од недељу дана.
„Не знам да ли ће више икада доћи време да кажемо да смо сигурни, јер где год да имамо циркулацију вируса епидемиолошка ситуација је несигурна“ рекла је Кисић за РТС.

Она је навела да када разматрамо епидемиолошку ситуацију сами апсолутни бројеви не говоре много, већ стопе инциденције као мерило ризика оболевања у популацији.

Журка, забава, прослава, ноћни клуб, дискотека, кафић - Sputnik Србија
Нове мере Кризног штаба: Поново се скраћује радно време кафића!

„У току ове недеље је ова стопа нешто већа него што је била претходне недеље и за око 19 одсто је већи ризик оболевања него што је било у току претходне недеље“, рекла је Кисићева.

Указала је да су то су још увек изузетно ниске стопе, са вредношћу испод 10 на 100.000, као и да смо у овом моменту једна од земаља са најнижим ризиком за оболевање.

„Међутим, искуства из других земаља су апсолутно показала да се то може променити у року од недељу дана. Искуство из Словачке, Чешке, Израела нам говори да морамо да будемо припремни и да учинимо све да задржимо овакву епидемиолошку ситуацију“, нагласила је докторка.

„Не знам да ли ће више икада доћи време да кажемо да смо сигурни, јер где год да имамо циркулацију вируса епидемиолошка ситуација је несигурна, али имамо значајно мањи ризик него све земље у Европи и окружењу“, додала је Кисићева.

Одлазак на славља и ноћна дешавања највећи фактор ризика 

Највише новооболелих је из Београда, а Кисићева каже да је највећи апсолутни број оболелих из највећег града логичан, јер има највећи број становника. Међутим, истраживања су показала да се већина њих заразила на прославама.

„Епидемиолошко испитивање сваког потврђеног случаја је показало да је то пре свега одлазак на нека славља и ноћна дешавања и да је то пре свега фактор ризика, а да је онда долазило до преношења у оквиру саме породице“, објаснила је Кисићева.

Када је реч о увођењу нових мера, Кисићева напомиње да су постојеће мере и те како довољне, ако их се придржавамо.

На питање колико је грађана тренутно под надзором, Кисићева каже да када је реч о путницима у међународном саобраћају у овом моменту више од 71.000 људи је под таквом врстом надзора, а њих 118 је имало одређене симптоме након теста самопроцене који су указивали на присуство ове вирусне инфекције.

Последњих дана, како каже, највећи број грађана који долази у нашу земљу је са подручја БиХ, из Црне Горе и Хрватске.

Поносни на ђаке и наставно особље

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у школама, нагласила је да су изузетно поносни на наше ђаке и наставно особље, јер се очигледно се итекако придржавају свих прописаних мера.

Навела је да је од почетка школске године 80 ђака у основним и средњим школама било позитивно, 52 из основне и 28 из средњих школа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала