Побуна на факултету у Београду: Траже новог декана, професорку која држи кључ избора не могу да нађу

CC BY-SA 3.0 / Julian Nyča / Студентски трг - место где се највероватније налазио форум, срце античког Сингидунума.
Студентски трг - место где се највероватније налазио форум, срце античког Сингидунума. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Део наставника и сарадника Филолошког факултета затражио је хитно заказивање седнице Савета Филолошког факултета и избор новог в.д. декана који би у складу са законом управљао факултетом до усвајања новог Статута и избора новог декана.

Они траже и хитно заказивање седнице Наставно-научног већа и гласање о новом Статуту, као и да у складу са законом и универзитетским прописима професорке Љиљана Марковић и Анђелка Митровић, сада в.д. декана, оду у пензију, преноси Танјуг.

У заједничком саопштењу које је прочитала проф. Ивана Трбојевић на конференцији за медије, део наставника тврди да за време деканског мандата професорке Марковић Статут Филолошког факултета није био усклађен са Статутом УБ, да нису одржани избори за кључна тела попут Савета,да није постојала Етичка комисија...

Диплома - Sputnik Србија
Ирационално поигравање процедуром: Зашто се Филолошки факултет одриче искусних професора

Напомињу да је в.д. декана проф. Анђелки Митровић радни однос престао 1. октобра ове године, јер је стекла услов за пензију и наводе да су јој заменица председника Савета Татјана Самарџија Грек и секретар факултета Синиша Обренић незаконито продужили радни однос за 52 дана, а по основу ванредног стања.

„Ту одлуку заснивају на упитном тумачењу ранијег дописа Министарства просвете ректорима универзитета у Србији који се односи на мораторијум на рокове за изборе у звања и трајање Уговора о раду на одређено време за време ванредног стања, а не односи се на редовне професоре као што су Митровић и Марковић“, каже Трбојевић.

На последњој седници Савета УБ ректорка Иванка Поповић указала је да в.д. деканки Филолошког факултета истиче мандат 1. октобра и апеловала на факултет да што пре изаберу новог вршиоца дужности декана.

Проф. Јасмина Московљевић Поповић каже да седницу Савета на којој би био изабран нови в.д. декан треба да сазове заменица председника Савета Татјана Самарџија Грек (пошто немају председника), али да у правној служби факултета кажу да не могу да је пронађу, да се она ником не јавља.

Просветни гласник, Правилник о раду - Sputnik Србија
Епилог „случаја Десанка“: Ништа није решено, ово је само гашење ватре

Продекан за наставу Далибор Соколовић упозорава на последице ове ситуације и истиче као највећи проблем то што факултет већ почетком наредне године за поједине студијске програме треба да уђе у нови циклус акредитације, а да тај посао није ни почео да се ради.

Министарства просвете, на молбу Филолошког факултета да им се продужи рок за донешење новог статута, одговорило је пре пар дана саопштењем у коме се каже да је инспекција Министарства изашла у сусрет захтевима факултета и продужила рок - тако да је Савету факултета омогућено да у најкраћем могућем временском периоду донесе статут.

Како је наведено то је у интересу факултета, студената и свих запослених,

Извештач Танјуга покушао је да разговара и са проф. Анђелком Митровић, али она није желела пред камеру, већ је кратко поручила да „управа решава ствари на легалан начин, а не преко медија“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала