Русијa потврдила: За Тихановском расписана потерница

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASЛидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска
Лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска - Sputnik Србија
Пратите нас
За бившом председничком кандидаткињом Светланом Тихановском покренута је потерница, саопштила је прес служба Министарства унутрашњих послова Русије.

„Појављивање њеног имена у бази података Министарства унутрашњих послова објашњено је чињеницом да Главни информативно-аналитички центар Министарства унутрашњих послова Русије формира и одржава Међудржавну информациону базу, која делује на основу Споразума о односу министарстава унутрашњих послова у области размене информација од 3. августа 1992. године и Споразума о размени информација у области борбе против криминала од 22. маја 2009. године, који су потписани у оквиру Заједнице независних држава (ЗНД)“.

Према саопштењу прес службе руског Министарства унутрашњих послова, ова база података формирана је у складу са Прописима надлежних органа за спровођење међудржавне потраге за лицима, одобреним 2015. године Одлуком Савета шефова влада ЗНД.

Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска  - Sputnik Србија
Потерница за Тихановском на територији Русије

Тихановска на потерници Минска

Представница Министарства унутрашњих послова Белорусије Олга Чемоданова потврдила да је Тихановска стављена на међународну потерницу. За детаље је саветовала да се контактира Истражни комитет.

Према бази података Министарства унутрашњих послова Русије, Светлана Георгијевна Тихановска, рођена 1982. године, „тражи се према члану Кривичног законика“, број члана у бази података није прецизиран. Извор је објаснио је да је њено појављивање у руској бази података „технички аспект интеракције Савезних држава Русије и Белорусије“.

Номинација Тихановске на место председника

Наставница енглеског језика Светлана Тихановска кандидовала се на председничким изборима након што је кандидатура њеног супруга, популарног блогера Сергеја Тихановског, одбијена. Блогер је помагао супрузи у кампањи, али је од 29. маја у затвору.

Белоруски председнички кандидат Светлана Тихановска на митингу у белоруском граду Борисову - Sputnik Србија
Зашто Тихановска жели сусрет с Путином

Централна изборна комисија (ЦИК) регистровала је Тихановску и она је постала једини опозициони кандидат. Према званичним подацима ЦИК, она је освојила нешто више од десет процената гласова, док је председник Александар Лукашенко освојио око 80 процената.

Тихановска није признала резултате избора, оспоравала их је и неочекивано се нашла у Литванији. Од 11. августа се налази ван Белорусије. Представници руководства Европске уније и поједини европски лидери се састају са њом као са представницом белоруске опозиције.

На иницијативу њеног изборног штаба у Белорусији, створен је опозициони Координациони савет за мирну предају власти. Званичан Минск сматра да је Савет нелегална структура, због његовог оснивања је покренут кривични поступак, а чланови савета су под кривичним гоњењем.

Тихановскаја је више пута рекла да јој власт није циљ и да, ако буде изабрана за председника, планира да распише нове изборе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала