Руски научници открили како се лече сложени облици рака

CC0 / Pixabay / Канцер
Канцер - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници Националног истраживачког нуклеарног универзитета Московског инжењерско-физичког института (НИНУ МИФИ) имају јединствен приступ у развоју метода које ће помоћи у лечењу сложених облика рака.

Према подацима Светске здравствене организације, сваки пети мушкарац и свака шеста жена пре или касније оболе од рака. Захваљујући истраживањима научника, данас се могу лечити и најтежи облици ове болести, као што су рак јетре, желуца и мозга.

Фотодинамичка терапија (ФДТ) је једна од најефикаснијих и најсигурнијих метода лечења карцинома, сматрају стручњаци НИНУ МИФИ. Користи се у борби против малигних тумора коже, јетре, плућа, мозга, мокраћних канала и органа гастроинтестиналног тракта.

ФДТ принцип је заснован на употреби фотосензибилизатора, супстанци које повећавају фотосензибилност биолошких ткива. У припремној фази терапије, фотосензибилизатор се акумулира у ткиву тумора. Утицај ласера ​​на жаришта покреће производњу активних врста кисеоника у ћелијама тумора, услед чега долази до њихове некрозе, апоптозе или до престанка ћелијског циклуса, а затим почиње њихова активност у „здравом“ облику.

© Depositphotos.com / VitanovskiЋелије рака у телу човека
Руски научници открили како се лече сложени облици рака  - Sputnik Србија
Ћелије рака у телу човека

Тачност пре свега

Главни проблем у лечењу карцинома ФДТ методама је потешкоћа у одређивању граница тумора. Последица су непотпуна обрада ћелија карцинома, што доводи до поновне појаве болести.

Научници НИНУ МИФИ направили су јединствен ендоскопски видео-флуоресцентни систем, који омогућава визуализацију жаришта акумулације фотосензибилизатора у тешко доступним деловима главе и врата.

Систем је јединствен по томе што током операције омогућава јасно дефинисање граница неоплазми у којима се акумулира фотосензибилизатор, као и количину његове концентрације у ткивима, наводе научници.

Научнице Емануел Шарпантјер и Џенифер Даудна - Sputnik Србија
Две научнице добитнице Нобелове награде за хемију због развоја у генетском инжењерингу
„Прецизно дефинисање граница тумора пресудно је за ефикасно лечење. Интраоперативна флуоресцентна дијагностика омогућава да се то постигне. На овај начин повећава се ефикасност ФДТ и повећава број опорављених пацијената са раком главе и врата“, објаснио је шеф Одељења за ласерске микро, нано и биотехнологије Института за инжењерско-физичку биомедицину НИНУ МИФИ, професор Виктор Лошенов.

Флуоресценција се овом методом јавља помоћу црвеног ласера. У црвеном опсегу спектра, како су објаснили научници, апсорпција и расејање светлости у биолошким ткивима је минимално, што повећава дубину продирања и тачност анализе.

Како спасити јетру?

Најтеже од свих органа је лечење јетре. Кроз њу се, како су објаснили научници, већина фотосензибилизатора уклања из тела, тако да јетра пацијента садржи велику количину ових супстанци, што у великој мери компликује тачну идентификацију патолошких ћелија.

Ћелије рака нападају имуни систем човека - Sputnik Србија
Научници пронашли „Тројанца“ који ћелије рака тера да се самоуништавају

Анализирајући спектрална и флуоресцентна својства ткива хепатобилијарног система дивље свиње, чија су оптичка својства блиска људским, специјалисти МИФИ су развили нову методу за квантитативну процену концентрације фотосензибилизатора у ткивима жучи.

„Приликом истраживања унутрашње флуоресценције ткива јетре ми смо побољшали методе спектралне и видео флуоресцентне дијагностике малигних тумора насталих у овом органу. То је омогућило развој приступа лечењу карцинома јетре ФДТ методама“, рекао је сарадник института Канамат Ефендијев.

Брига о желуцу

Још једно подручје које се развија на НИНУ МИФИ је спектрална и видео-флуоресцентна дијагностика карцинома желуца. Употреба ФДТ у овој области посебно обећава због велике сложености хируршке интервенције.

Поломљена цигарета - Sputnik Србија
Све је популарнији међу младима, јефтин је и изазива рак: Шта је „снус“?

Спектроскопско испитивање слузнице желуца помоћу нове технике омогућило је откривање тумора на дубини од три до четири милиметра, што је двоструко више од његових аналога. Кључни елементи технике су јединствени ендоскопски систем видео флуоресценције и 5-АЛК фотосензибилизатор.

„Истраживања су показала да се спектрална и видео-флуоресцентна анализа помоћу 5-АЛК могу препоручити као методе експресне дијагностике, укључујући рану дијагнозу рака желуца, као и за процену ширења тумора и препознавање жаришта карцинома током лапароскопије“, рекао је хирург-онколог са Института за кластерну онкологију „Левшин“ са Универзитета Сеченов Артем Ширјаев.

Клиничка испитивања нових метода су спроведена на Институту за кластерну онкологију „Левшин“ на Универзитетској клиничкој болници бр. 1 Универзитета „Сеченов“. Методе и опрема за ФДТ и флуоресцентну дијагностику су развијени у НИНУ МИФИ и како су приметили творци методе, већ се активно примењују на многим клиникама у Русији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала