Белорусија није Киргизија: Лукашенко објаснио како је заштитио државу од хаоса

© AP Photo / Nikolai PetrovПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко позвао је да се не врше паралеле између протеста у републици, који су почели након 9. августа и Киргизије, где су под притиском опозиције поништени резултати парламентарних избора 4. октобра.

„У последње време се врше поређења догађаја у Белорусији (неуспели пуч) и „успешни“ пуч у Киргизији. Треба приметити да је то апсолутно непрофесионално поређење и не треба то радити“, рекао је Лукашенко на седници у Минску.

Он је изразио мишљење да је Белорусију од нереда, сличним онима у Бешкику, спасила вертикала власти.

„Тамо нема те вертикале. То је оно што желе неки политичари у Белорусији. Они тако желе да поделе државу по партијским шавовима. Ево, председник у Киргизији нема практично никакве надлежности. Зато га за то не треба осуђивати. Код њих се ситуација може упоредити са оном из средине деведесетих у Белорусији. То је оно на шта наши дојучерашњи опоненти позивају: хајде да вратимо Устав из 1994. године. Ево га резултат – тамо је већ трећи пуч“, рекао је Лукашенко.

По његовим мишљењу, слабој вертикали власти у Киргизији придодата је борба кланова и корупција.

„То су све пратиоци безвлашћа. Нема власти – сутра ће се појавити кланови, олигарси који ће гулити земљу и стално је делити“, додао је Лукапшенко.

„Освајање власти – води ка подели имовине, не само државне, већ и приватне. Ни једна држава то не би требала да дозволи“, изјавио је председник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала