Додик: ЕУ нам је задала задатке који нису урађени 20 година, па неће ни сада

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је у Бриселу да Европска унија има низ очекивања и „домаћих задатака“ за БиХ.

„Има много тешких ствари, неке су већ урађене, а неке иду за тим и да се мења Устав, што ће бити јако тешко и немогуће, као и део евентуалног преноса надлежности на заједнички ниво у неким европским питањима. То смо слушали 20 година па се није десило, па неће ни сада“, истакао је Додик.

Додик је, после састанка чланова Председништва БиХ са сталним известиоцем Европског парламента за БиХ Полом Ренџелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом, рекао да су представници европских институција исказали јасно опредељење за европску перспективу БиХ.

Он је навео да у Бриселу сада има више разумевања за БиХ као сложену земљу, која је суочена са многим унутрашњим проблемима.

Мигранти  - Sputnik Србија
Галић: Граница БиХ шупља као швајцарски сир
„Оно што ми треба да урадимо јесте да обезбедимо пролаз одређеним иницијативама као што је ‘мини Шенген’ и пакет инвестиција од девет милијарди намењен западном Балкану“, рекао је Додик.

Српски члан Председништва је додао да је на данашњим састанцима било речи и о мигрантској кризи у БиХ и да су чланови Председништва пренели европским званичницима да мигранти представљају не само социјални, већ и безбедносни проблем.

Када је реч о правосуђу, Додик је рекао да је све што се тиче правосуђа у БиХ лоше, али да су то иницијативе које су дошле од ранијих представника ЕУ и високих представника који су креирали један сасвим погрешан и лош правни систем пун корупције и промашаја, пренео је РТРС.

„Они немају право да криве било кога у БиХ зато што су они то урадили. Високи представник је наметнуо законе, а ЕУ је, заједно са САД, то подржавала“, нагласио је Додик.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала