Може ли се престоница Русије преселити у Хабаровск

© Sputnik / Aleksander KryazhevПоглед на Хабаровск и реку Амур
Поглед на Хабаровск и реку Амур - Sputnik Србија
Пратите нас
Хабаровск ће моћи за неколико деценија да затражи статус главног града Русије, ако се заустави одлив становништва и реше инфраструктурни проблеми, каже вршилац дужности губернатора Хабаровске области Михаил Дегтјарев.

„С обзиром на то да ће у овом делу света главни процеси бити геополитички и да су овде главни центри економског раста, онда ће се историјски центар Русије преселити овде. Сигуран сам да ће за 20-30 година овде бити главни град. Не неког округа са Далеког Истока, већ Русије. А то је неизбежан процес“, рекао је Дегтјарев.

Према његовим речима, идеја о премештању престонице у Хабаровск је настала, када је пристао на председников предлог да преузме управљање регионом.

„Центар света у 21. веку ће бити у овом делу хемисфере, односно на истоку. То је очигледно и када ме је председник позвао да преузмем ову позицију нисам размишљао ни секунде. Први пут кажем да је то прошло кроз мене и бљеснуло ми је - тамо је будућност. Хвала, Владимире Владимировичу, полетео сам на нову позицију“, додао је Дегтјарев.

Он признаје да би за 20-30 година Хабаровск „требало да буде физички спреман“ да буде главни град, зато је неопходно бавити се побољшањем урбанизма, путне инфраструктуре и решавањем највећих проблема становника.

„Зато ко год оде одавде, са задовољством ћемо узети ваше станове и куће“, рекао је вршилац дужности губернатора.

По његовом мишљењу предност Хабаровска у односу на Москву је и 300 сунчаних дана годишње.

„Пријатно сам изненађен, јер сам последњих десет година углавном живео у Москви. Потпуно сам заборавио шта је сунце. Октобар је топао, пријатан, клима је идеална“, рекао је Дегтјарев.

 

Председник Русије Владимир Путин је потписао 20. јула указ о разрешењу Фургала са места губернатора Хабаровске области због губитка поверења. За вршиоца дужности шефа региона именован је представник Либерално-демократске партије, посланик Државне думе Дегтјарев. Московски суд „Басмани“ је 3. септембра продужио затворски притвор Фургалу до 9. децембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала