Вархељи: Европска комисија ће пружити помоћ Црној Гори за неопходне реформе

© Sputnik / Небојша ПоповићОливер Вархељи и Алекса Бечић
Оливер Вархељи и Алекса Бечић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да ће Црна Гора имати подршку и помоћ Европске комисије за неопходне реформе на путу ЕУ.

Европска комисија је у потпуности спремна да прати Црну Гору на путу ка Европској унији и обезбиједи смјернице и партнерство, рекао је Вархељи.

Председник Србије Александар Вучић и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји - Sputnik Србија
Дуг је списак мојих грехова пред Eвропом: Вучић после састанка са изаслаником ЕУ

„Рачунам на власт да сарађује са нама како би се овај план заиста брзо и ефикасно реализовао. Вјерујем да је то могуће и убијеђен сам да уз одлучан пристип и посвећеност и стварну реализацију реформи можемо креирати нови пејзаж и за Црну Гору и читави регион већ у сљедећих четири до пет година“; поручио је Вархељи.

Пред Црном Гором су, како је казао, два кључна приоритета – продубљивање и убрзање реформе нарочито везано за владавину права гдје извјештај Европске комисије јасно каже да је сљедећи задатак да се задовоље привремена мјерила у оквиру поглавља владавине права.

„Друго је превазилажење економске кризе због вируса корона који је погодила Црну Гору посебно тешко због ослањања на туризам. Одговор на ова два кључна изазова је јавна управа која добро функционише и надовезивање на напредак који је већ остварен“, рекао је Вархељи.

План за подстицање економије

Европски комесар је након обраћања у Парламенту саопштио да доноси нови инвестициони план за Западни Балкан који укључује и Црну Гору.

Конститутивна седница Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија
Шта ЕУ очекује од нове владе Црне Горе

„Када је нова Комисија преузела мандат имали смо три циља. Први је да обновимо односе са земљама Западног Балкана и ангажман како би се приближили ЕУ. Оно што смо урадили јесте да смо цијели преговарачки процес обновили тако што смо усвојили нову методологију. Овај план треба да дјелује да дође до раста економије као и до отварања нових радних мјеста што је важно због кризе коју је изазвао ковид 19“, навео је он.

План, каже Вархељи, нијесу осмислили сами.

„Проучавали смо регион да би смо видјели са каквим се економским потешкоћама суочавате када је у питању привлачење страних инвеститора. Оно што можете да видите је план који се састоји од прилога који су нам доставили сви укључујући и Црну Гору. Ово је регионални план што значи да је осмишљен на регионалнон нивоу. Нудимо пакет од 9 милијарди евра грантова и 20 милијарди у гаранцијама. Ово је једна трећина БДП-а цијелог региона. Мислимо да ово може ојачати и подстаћи цијелу економију у цијелом региону у периоду од четири до пет година. План се бави оним што су највећи застоји да би постали привлачна инвестициона област. Предлажемо да се сви главни градови у региону повежу атопутевима и жељезницама и предлажемо да се сви главни градови у овом региони повежу брзим широко-појасним интернетом“, каже Вархељи.

Мирослав Лајчак - Sputnik Србија
Ситуација у Црној Гори је интересантна: Изасланик ЕУ о изборима

Предлажу, како додаје, да се диверсификују енергетски извори и да се из употребе постепено избаци угаљ.

„Спремни смо да радимо заједно како би смо створили нове прилике за регион на начин што ћемо помоћи владама да створе нове вјештине које су потребне. У четири до пет година ово може бити огромна кључна промјена“, истиче Вархељи.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић каже да значајан моменат представља чињеница да извјештај долази у руке нове демократске власти у Црној Гори што је почетак нове сарадње у спровођењу реформи.

„У Црној Гори више никада неће бити побједника и поражених.  Желимо да знате да смо ту да предано, посвећено и заједно радимо на свим кључним реформама у поглављима владавине права организованог криминала и на том путу очекујемо подршку. У високом дому имамо европску власт и европску опозицију“, казао је Бечић.

Из перспективе Парламента, додаје, налази ЕК послужиће као смјернице у области правосуђа.

„Скупштина препознаје своју улогу у рјешавању изазова и убрзању европског пута наше земље. Отворени смо за конструктивне критике, желим да пошаљем поруку да је неопходно снажно присуство уније у региону. Вјерујем да ће и извјештај и план бити подстицај да брже и јаче кренемо у реформе“, рекао је Бечић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала