Зашто Хрвати из БиХ могу до хрватског, а Срби не могу до српског држављанства

© Sputnik / Наташа МилосављевићЧовек са заставама на улици Бањалуке очекује дефиле
Човек са заставама на улици Бањалуке очекује дефиле - Sputnik Србија
Пратите нас
Нема ничег необичног да сви грађани РС аутоматски добију и држављанство Србије, с обзиром да сви Хрвати у БиХ имају држављанство Републике Хрватске, каже професор бањалучког универзитета Милош Шолаја коментаришући ову идеју, коју је изнео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Професор Шолаја додаје и да би аутоматско држављанство значило и додатно учвршћивање српског националног корпуса, а процедура је, каже, потпуно једноставна јер се одвија путем класичног аплицирања за добијање држављанства.

Ако могу Хрвати из БиХ зашто не и Срби

„Међутим, то ће сасвим сигурно имати отпор са бошњачке стране, јер то није само деликатно питање за БИХ, већ и шире, и тачно је да може да изазове одређене реакције, иако за то нема разлога, с обзиром на ситуацију са хрватском популацијом у БиХ“, наводи наш саговорник.

Према његовом мишљењу ово нема никакве везе са причом о уједињењу Србије и РС како поједини, пре свега Бошњаци, то виде, јер принцип стварања држава нема неке посебне везе са држављанством.

„Проблем је у стварању једне опште неповољне климе у јавном мњењу по овом питању, мада је јасно да ако би се данас спровео референдум у РС ,већина грађана би била за издвајање из БиХ“, истиче Шолаја.

Они којима се ова идеја не би сигурно свидела наводи он, је међународна заједница која би овај потез могла да протумачи на свој начин.

ЕУ би имала примедбе

„Мислим да ЕУ не би била задовољна ако би се овако нешто реализовало, јер међународна заједница доста напора улаже у унутрашњу интеграцију БиХ а ово би био на неки начин корак од тог процеса. Ипак, верујем да не би спречили реализацију ове идеје“, уверен је наш саговорник. 

Србија би на овај начин добила велики број гласача али би они, пре свега, изражавали своје интересе као држављани Србије који живе у Републици Српској.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала