Нестали град Жрнов: Завера масона или ћеф краља Александра

CC0 / Википедија/Феликс Каниц / Средњовековни град Жрнов
Средњовековни град Жрнов - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Авала, планина на самом бранику Београда, омиљено је излетиште љубитеља природе и чистог ваздуха. Међутим, многи становници престонице Србије не знају да ову планину обавија вековна мистерија. Тајна се зове Жрнов, средњовековни град који је, изненадном одлуком краља Александра Карађорђевића, миниран и нетрагом сравњен 1934. године.

Послератна београдска чаршија испрва је мислила да се ради о вицу и обичном трачу. "Зар би краљ стварно уништио Жрнов, историјски споменик? Ма хајте, молим вас? Зашто би? Зар из хира?" говорило се по кафанама.

Међутим, јавност је брзо схватила да је "ђаво однео шалу". Кренули су апели, молбе, али... све је било брзо и ефикасно угушено и заташкано.

Након дводневног минирања и разорне силе динамита, 19. априла 1934. године,  Жрнов је избрисан са мапе. На тужним рушевинама задовољно се фотографисао и сам краљ, а све што је остало од зидина однето је у оближње село Бели поток.

Тако је краљева жеља испуњена, а наместо Жрнова никао је споменик Незнаном јунаку по нацртима чувеног Ивана Мештровића, преноси портал 011.

Зашто је Жрнов срушен? Дефинитивног одговора нема

Према неким историјским изворима, краљ није знао да су Жрнов подигли Срби, већ је мислио да су то учинили Турци. Наводно, зато није имао задршке када је било у питању рушење.

Наиме, Жрнов је Османлијама служио за сталне нападе на Београд, који никако нису успевали да освоје.

Управо због те улоге Жрнов су звали Хавала, што значи "сметња", а по њему је и цела планина добила име Авала. У сваком случају, оно што је сигурно јесте то да је Хавала била сметања и Турцима и краљу.

Други мисле да је то урадио како би уништио српску историју. Трећи да је у питању краљева опсесија југословенством које је симболизовано у Каријатидама утканим у подигнути споменик – каменим скулптурама жена у народним ношњама шест бановина краљевине Југославије.

Масонски потпис

Ипак, теоретичари завере верују да иза свега стоје масони и окултни обреди. (којима су наводно припадали и краљ и аутор споменика Мештровић) и мистериозни окултни обреди.

Тврдње о проклетству Жрнова додатно су распаљене чињеницом да је, само неколико месеци након рушења Жрнова, краљ Александар убијен у Марсељу.
CC BY-SA 3.0 / Википедија/Amazonite - en:wiki / Споменик незнаном јунаку
Нестали град Жрнов: Завера масона или ћеф краља Александра - Sputnik Србија
Споменик незнаном јунаку

Тако идејни творац уништавања Жрнова није дочекао да види завршено Мештровићево здање које, како наводе заступници ове теорије, обилује масонским симболима.

Овај комплекс отворио је, на Видовдан 1934. краљ Александар Први Карађорђевић, и то држећи у руци сребрни чекић - један од основних масонских симбола.

У амбису времена

Занимљиво је да се Жрнов 1515. године такође суочио са могућим уништењем. Тада је мађарска војска осула страшну артиљеријску паљбу по њему.

Међутим, све се завршило неочекиваним, потпуним поразом Мађара и комплентим губитком њихове тешке артиљерије.

Историја Жрнова је препуна прича које, захваљујући рушењу, данас падају у све дубљи заборав.

На том месту пронађени су остаци келтске културе и Римљана који су га користили за контролу прилаза Сингидунуму и заштиту својих рудника на обронцима Авале. Срби су у средњем веку овде подигли тврђаву, а 1442. су га освојили Турци.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала