Пашињан: Признање Карабаха може бити излаз из настале ситуације

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Пратите нас
Признање статуса Нагорно-Карабаха могло би постати излаз из тренутне ситуације, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан у интервјуу за немачку телевизију ЗДФ.  

Према његовим речима, Азербејџан, уз активну подршку Турске, покушава да изврши етничко чишћење у Карабаху, да би уништио Јермене који тамо живе. У томе им активно помажу плаћеници из Сирије.

Што се тиче Турске, Пашињан је истакао да сто година после геноцида над Јерменима у Отоманском царству Турска поново покушава да продре на Кавказ како би наставила истребљење јерменског народа.

Јерменски премијер навео је да постоји претња даље ескалације сукоба и ширења ратишта, ако светска заједница не покаже озбиљан став према ситуацији.

„Међународна заједница мора крајње озбиљно да схвати ситуацију. У супротном бисмо могли да се суочимо са претњом трећег светског рата. Говорио сам и поновићу – ако међународна заједница, а посебно Европа, не одреагује како треба, у блиској будућности треба очекивати Турску пред вратима Беча“, додао је Пашињан.

Премијер је, такође, изразио спремност на компромисе, али истовремено сматра да је неопходно поставити питање да ли је Азербејџан спреман за њих. Са његовог становишта, Азербејџан није спреман, о чему сведочи, ако ништа друго, а оно изостанак реакције Бакуа на позив лидера држава копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а о прекиду ватре у Карабаху.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова. Турска је изјавила да ће Азербејџану пружити сваку помоћ, како на бојном пољу, тако и за преговарачким столом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала