Смрдљива Грета примећена и у Србији

CC BY-SA 4.0 / Didier Descouens / Смрдљива Грета
Смрдљива Грета - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова врста смрдибубе која улази у станове и уништава плодове у вртовима примећена је и у Србији.

Доктор Иван Алексић, биолог из Завода за биоциде и медицинску екологију, наводи да је реч о инвазивној врсти коју ми зовемо мраморна смрдљива буба.

"Ова која се појављује код нас је инвазивна врста из југоисточне Азије и шири се Европом последњих десетак година. Претпостављам да је то иста врста, само ми немамо одомаћен назив, док је Хрвати зову смрдљива Грета", каже Алексић.

Код нас је према његовим речима назив за зелене смрдибубе смрдљиви Мартин. Тако их зову и у Хрватској.

"Смрдљиви Мартин је домаћа зелена смрдибуба која одавно обитава код нас, а ова друга инвазивна врста се последњих десетак година шири Европом", објашњава Алексић за Курир.

Смрдљива Грета је пољопривредна штеточина. Храни се са више од 100 биљака, али је безопасна по људе, не преноси никакве заразне болести, па са здравствене стране није интересантна.

Алексић је објаснио и по чему се ова врста разликује од "домаће" смрдибубе.

"Разликује се по томе што има беле пеге са стране и на антенама, мало је већа од ових наших и нема баш превише природних непријатеља",  објашњава стручњак.

Смрдљивој Грети одговара овакво поднебље и зато се и раширила по Европи и по Србији.

И смрдљивом Мартину и смрдљивој Грети одговара топло време. У ово доба, кад се температуре спуштају, крећу у потрагу за топлим местом где би се склониле и лакше презимиле, због чега улећу у станове.

Према речима стручњака, оно што је карактеристично за њих јесте да у случају када се осећају нападнуто, уколико сте их мало јаче стиснули и згњечили, испуштају карактеристичан и врло непријатан мирис.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала